Філатовські «поляки» отримають 214 мільйонів на коштовний ремонт доріг Дніпра без гарантії якості
08.06.2018   //  

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради 1 червня за результатами тендеру замовив ТОВ «Тракція Інфра» поточного ремонту автошляхів на 214,30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Спершу договір підписали за підсумками торгів на 222,22 млн грн., але того ж дня з огляду на обсяг фінансування зменшили суму додатковою угодою до 214,30 млн грн.

На поточний рік замовили влаштування покриття з асфальтобетону, плитки та бруківки, ямковий ремонт, фрезерування тощо. У договорі немає гарантійних строків. На торішніх торгах департамент відповідав запитувачам з цього приводу, що «діючим законодавством України не передбачено гарантійний термін експлуатації на поточний ремонт автошляхів».

За підсумковою відомістю ресурсів, асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу Б марки 1 коштує 2 167 грн./т, а щільний піщаний типу Г марки 1 – 2 250 грн./т (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки). У травні Полтавська САД замовила перший по 1 835 грн./т, а «Київавтодор» – другий по 1 881 грн./т, що на 19% дешевше.

За розрахунком до договірної ціни, ямковий ремонт на одній смузі при рухові на іншій смузі коштує 532-597 грн./кв. м одношарового покриття товщиною 50 мм та 703-803 грн./кв. м одношарового покриття товщиною 70 мм із ПДВ. Без урахування податку це становить відповідно 443-498 грн./кв. м та 586-669 грн./кв. м.

Узимку Кам’янська міськрада замовляла ямковий ремонт по 276-295 грн./кв. м одношарового покриття товщиною 50 мм та 376 грн./кв. м одношарового покриття товщиною 70 мм без ПДВ, тобто в середньому в півтора рази дешевше.

Первинна ціна договору на 11% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 250,00 млн грн.

Створена у 2016 році «Тракція Інфра» зі статутним капіталом 1 тис грн. цьогоріч виграла єдиний підряд Дніпровської міськради на поточний ремонт автошляхів за 100,00 млн грн.

Зараз нею володіють Павло Пасинков (1%) і ТОВ «Тракція Україна» (99%), а керує Олександр Петренко. Засновниками «Тракція Україна» є ТОВ «Келіо» Олени Мамон і Маргаріти Карагодіної (49,9%) та АТ «Дорожньо-Мостове Підприємство «Білосток» (Польща) (50,1%). Кінцевим бенефіціаром через польську фірму значиться поляк Пшемислав Вжесінський, однак раніше ним був литовець Рекашюс Роландас. Останній у 2016 р. у якості директора з розвитку польської корпорації «Тракція» («Trakcja PRKII SA») зустрічався з мером Дніпра Борисом Філатовим у Литві.

Частину техніки «Тракція Інфра» орендує у ТОВ «Майстер-буд» Дмитра Мішалова, батька Вячеслава Мішалова, який до кінця 2017 року був секретарем міськради Дніпра.

Також «Тракція Інфра» оприлюднила перелік своїх 20 працівників, що мають необхідний досвід для ремонту доріг Дніпра. Усі вони мають українські, а не польські ПІБ.

Єдиного допущеного конкурента – ТОВ «Весташляхбуд» із нижчою на 11% ціною – відхилили за відсутність кошторисів. Ця фірма входить у концерн «Веста» одеського бізнесмена Сурена Сардаряна, якого пов’язує багаторічна дружба і спільні бізнес-інтереси з криворізьким мером Юрієм Вілкулом, а також його сином, екс-губернатором Дніпропетровщини, а нині нардепом від «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом. «Весташляхбуд» є монополістом на ремонт і утримання доріг у Кривому Розі.

Нагадаємо, ТОВ «Територія Д» з оточення директора фірми «УПС» Тараса Палія не допустили до аукціону через нестачу одного з додатків до договору на вивезення сміття. «Територія Д» оскаржила в АМКУ своє відхилення і допущення «Весташляхбуду», але безуспішно. Причому виявилося, що «Весташляхбуд» не має машини для холодного фрезерування, екскаватора й укладальника асфальтобетону, без яких неможливо надати всі передбачені закупівлею послуги. Однак замовник хоч і бажав, аби переможець тендеру використовував ці агрегати, проте не вимагав документального підтвердження їхньої наявності в учасників торгів. Відтак замовник відстояв в АМКУ допуск «Вестишляхбуд», і це дало змогу вважати відкриті торги проведеними через наявність двох учасників разом з «Тракцією». Але після цього замовник відхилив заявку «Вести», яка з невідомих причин не завантажила кошториси в “Прозорро”.