МВС купило антивіруси вдвічі дорожче, ніж Міноборони (додано)
07.06.2018   //  

За останній рік у «Прозорро» оприлюднено 40 договорів зі словом «антивірус» в описі вартістю кожен більше 300 тис грн. на загальну суму 65,71 млн грн. (додано повідомлення МВС).

Найпопулярнішим продуктом виявилось «ESET Endpoint Protection Advanced» розробки словацької компанії «ESET»: на нього припало 13 угод на 28,92 млн грн.

Причому найвища ціна антивірусу на рік у 579 грн./од. зафіксована в договорі ДУ «Центр обслуговування підрозділів Міністерства внутрішніх справ України» з ТОВ «Датастрім».

Це відповідає ціні первинної закупівлі від 50 одиниць для держструктур, неприбуткових організацій і навчальних закладів, за якою його продають інші фірми. Однак МВС купило 1 100 одиниць (раніше було помилково вказано 1 200 – “Наші гроші”), тому розробник, можливо, надав дилеру більшу знижку. На користь цього говорить зокрема те, що інші замовники купують антивіруси значно дешевше. Наприклад, Міністерство оборони замовило тому ж «Датастріму» рішення ESET Endpoint Protection Advanced (ЕЕS, EFS) на рік по 239 грн./од., тобто принаймні вдвічі дешевше.

Топ-10 цін ESET Endpoint Protection Advanced (1 червня 2017 р. – 1 червня 2018 р.)

Замовник Постачальник Рішення та його відомі характеристики Ціна, грн./од. без ПДВ
ДУ «Центр обслуговування підрозділів Міністерства внутрішніх справ України» ТОВ «Датастрім» ESET Endpoint Protection Advanced на 1 рік 579
ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» ТОВ «Інфо-Прайм» ESET Endpoint Protection Advanced 504
Міністерство закордонних справ України ТОВ «Е-Лайт» ESET Endpoint Protection Advanced на 1 рік 388
ПАТ «Укргазвидобування» ТОВ «Віннком Україна» ESET Endpoint Protection Advanced (J) на 1 рік 267
ДП «НАЕК «Енергоатом» ТОВ «ІТ-Інтегратор» ESET Endpoint Protection Advanced (ЕЕS, EFS) на 1 рік 262
ДП «НАЕК «Енергоатом» ТОВ «ІТ-Інтегратор» ESET Endpoint Protection Advanced (ЕЕS, EFS) поновлення на 1 рік 257
ПАТ «Укргазвидобування» ТОВ «Віннком Україна» ESET Endpoint Protection Advanced (J) поновлення на 1 рік 250
ДП «Адміністрація морських портів України» ТОВ «Девіком» ESET Endpoint Protection Advanced (ЕЕА, EFS) (H) на 1 рік 239
Міністерство оборони України ТОВ «Датастрім» ESET Endpoint Protection Advanced (ЕЕS, EFS) на 1 рік 239
Державна казначейська служба України ТОВ «Кубіт» ESET Endpoint Protection Advanced на 1 рік 221

Ще чотири договори стосувалися софту «ESET Mail Security», який найдорожче замовили ІТ-шники Служби безпеки України – по 318 грн./од. Перелік цін наведено у таблиці:

Замовник Постачальник Рішення, характеристики Ціна, грн./од. без ПДВ
Головний інформаційно-комп’ютерний центр Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення Служби безпеки України ТОВ «Е-Лайт» ESET Mail Security для Linux / BSD / Solaris на 1 рік з пільговими

умовами для державних установ

318
Міністерство закордонних справ України ТОВ «Е-Лайт» ESET Mail Security for Microsoft Exchange на 1 рік 182
ДП «НАЕК «Енергоатом» ТОВ «ІТ-Інтегратор» ESET Mail Security for Microsoft Exchange на 1 рік 141-144
ДП «Адміністрація морських портів України» ТОВ «Девіком» ESET Mail Security for Linux / Microsoft Exchange на 1 рік 128

Також ДП «НЕК «Укренерго» замовило рішення McAfee Web Security розробки американської компанії «McAfee» на рік у ТОВ «Оптідата» по 544 грн./од., а Управління справами Верховної Ради України – McAfee Web Security Gateway Edition Software (WSGCKE-AA) на рік у ТОВ «Софтліст» по 340 грн./од.

 

Після оприлюднення цієї інформації до «Наших грошей» надійшло повідомлення від директора департаменту комунікацій МВС Артема Шевченка (повністю на скріншоті)

У міністерстві заявили, що під час закупівлі ніхто не висловлював претензій, що на думку МВС є доказом відсутності дискримінаційних вимог до учасників.

З приводу високої закупівельної ціни у МВС припускають, що двократна різниця у порівнянні з Міноборони «можливо» викликана різницею у обсягах закупівлі – поліція закупила 1 100 ліцензій, а армія – майже 10 000 штук. Тобто у Міноборони могла бути більша знижка через більший обсяг.

Цей можливий нюанс щодо різниці в обсягах «Наші гроші» відразу відмічали в публікації. Разом з тим інформуємо, що окрім Міноборони також набагато дешевше антивірус обійшовся кільком іншим замовникам, у тому числі «Адміністрації морських портів». Транспортники закупили 2 700 ліцензій по 239 гривень за штуку, це така сама ціна як і у Міноборони за 10 тисяч штук. І вона також у 2,5 рази менша від закупівельної ціни МВС, хоча також значно відрізняється від армійської за обсягом.

Анна Сорока, «Наші гроші»