«Львівобленерго» перенесло раніше знесені АМКУ «заточки» тендерної документації у торги за 12 мільйонів
07.06.2018   //  

ПАТ «Львівобленерго» 21 травня у рамках трьох відкритих торгів оголосило про закупівлю проводів загальною очікуваною вартістю 11,93 млн грн, прописавши у тендерній документації вимоги до аналогічного досвіду учасників, які АМКУ уже визнавав дискримінаційними. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Йдеться про закупівлю 26,1 т скрученого проводу без електричної ізоляції, а також загалом 58,5 км самоутримного ізольованого проводу з 4-ма основними струмопровідними жилами.

У всіх тендерних документаціях міститься вимога щодо необхідності надання учасниками довідок про постачання товарів аналогічного виду та певного обсягу (детальніше у таблиці нижче).

Найменування товару Обсяг закупівлі Вимоги до досвіду
Провід скручений без електричної ізоляції перерізами 25 мм2, 35 мм2, 50 мм2 (алюмінієвий), 50 мм2, 70 мм2, 95 мм2, 120 мм2, 150 мм2 (сталеалюмінієвий). 26,1 т Не менше 15 т
Провід самоутримний ізольований з 4-ма основними струмопровідними жилами перерізом 50 мм2. 28 км Не менше 28 км
Провід самоутримний ізольований з 4-ма основними струмопровідними жилами перерізами 16 мм2, 25 мм2, 35 мм2, 70 мм2, 95 мм2. 30,5 км Не менше 30,5 км

Довідка, йдеться у тендерній документації, повинна супроводжуватись реалізованим договором, відгуком від попереднього замовника та видатковими накладними.

1 червня один із учасників ринку, ТОВ «Бол ЛТД», подав скаргу в АМКУ щодо дискримінаційності вимог тендерних документацій «Львівобленерго» у цій частині.

«Скаржник має успішний досвід постачання товару аналогічного виду, але у меншому обсязі, ніж вимагає Замовник. Така вимога є нічим не обґрунтованою і застосовується лише для штучного обмеження кола потенційних учасників та недопущення до участі нових суб’єктів», – читаємо у скарзі.

Також скаржник закцентував на тому, що замовник вимагає відгук від попереднього замовника, а не просто контрагента. У компанії пояснили, згідно із ЗУ «Про публічні закупівлі», замовниками є органи державної влади, органи місцевого самоврядування та органи соціального страхування, а також юридичні особи, які отримують бюджетні кошти, або ж суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання. Фактично, взяти участь у закупівлі зможуть лише ті компанії, які вже ставали переможцями у процедурах публічних закупівель і мають виконані договори саме із «замовниками».

«Скаржник позбавлений можливості надати свою пропозицію, оскільки має досвід постачання товару аналогічного виду не замовнику, а іншій юридичній особі, що ніяк не свідчить про те, що скаржник є менш надійним постачальником».

Зауважимо, що раніше Колегія АМКУ уже визнавала дискримінаційною вимогу «Львівобленерго» про підтвердження аналогічного досвіду поставок, сформульовану у цей спосіб. Зокрема, 18 квітня, під час розгляду скарги ТОВ «Коларес-Брокерс» у межах закупівлі «Львівобленерго» проводів очікуваною вартістю 31,60 млн грн

На тих торгах вимоги щодо обсягів поставок аналогічних товарів бути такими:

Найменування товару Обсяг закупівлі Вимоги до досвіду
Провід самоутримний ізольований 81,5 км Не менше 50 км
Провід скручений без електричної ізоляції 55,6 т Не менше 25 т
Кабель силовий 29,8 км Не менше 15 км

Тоді ж, окрім вимоги до обсягів поставок аналогічних товарів, замовник прописав часовий проміжок, у якому мали бути виконані дані поставки, – 2016-2017 роки.

Як встановила Колегія, замовник не довів необхідності встановлення зазначених умов документації, при цьому обмежив коло потенційних учасників, після чого зобов’язала замовника внести відповідні зміни до тендерної документації.

Раніше успішні тендери «Львівобленерго» щодо закупівлі проводів закінчувались перемогою ТОВ «Енко». У рамках чотирьох таких закупівель протягом 2016-початку 2018 років «Енко» отримало замовлень на загальну суму 22,51 млн грн.

Упродовж 2017 року через систему «Прозорро» «Енко» отримало замовлень загалом на 32,61 млн грн. Замовниками виступали «Прикарпаттяобленерго», «Львівобленерго», Тернопільобленерго та «Запоріжжяобленерго».

Зареєстроване у Києві ТОВ «Енко» ділять кияни Володимир Куц та Григорій Кочерга. Станом на другий квартал 2017 року, компанія входила у ТОП-20 постачальників «Львівобленерго».

Як повідомляли «НГ.Львів»,  левову частину коштів «Львівобленерго» витрачає на закупівлі у компаній, які прямо чи опосередковано пов’язані з топ-менеджерами акціонерного товариства. У той же час, витрати компанії безпосередньо впливають на тарифи на електроенергію (детальніше у матеріалі «Велика родина Львівобленерго»).