Фірму партнера Авакова підозрювали у розпилі 300 мільйонів на харківському метро (додано)
07.06.2018   //  

(додано про закриття справи по “Тунельбуду”)

Міністр МВС Арсен Аваков щонайменше у трьох закордонних фірмах перетинається із харківським бізнесменом Олегом Чігріновим. Про це «Наші гроші» дізналися з бізнесового реєстру Італії.

Фірма «Тунельбуд», співвласником якої є Олег Чігрінов, фігурує у трьох кримінальних провадженнях, зокрема, по привласненню грошей на будівництві харківського метрополітену.

Міністра внуштрішніх справ Авакова та харківського бізнесмена Чігрінова поєднують компанії «Europomella spa», «Silova tradind Сo. limited» та «Investor Italia srl».

Італійська фірма «Europomella spa» виробляє сири. На початку заснування в компанії був сам Арсен Аваков, та й потім лише близькі йому люди – Геннадій Гаєвой, Людмила Горбаренко, Ашот та Віолетта Амірян. У 2007 році в компанії з’явився мер Харкова 2002-2006 років Володимир Шумілкін як радник (консільєрі). У 2015 році у фірмі з’явився ще один радник  Олег Чігрінов.

У січні 2018 року єдиним власником «Europomella spa» стала кіпрська компанія «Silova trading Сo. limited». При цьому керівником фірми лишився Ашот Амірян. Це давній партнер Авакова, керівник низки структур міністра, зокрема, італійської компанії «Ferdico srl», на яку записана недавно куплена дача Авакових в італійському Сан-Феліче-Чірчео. Ще Амірян постачає в родину Авакових гроші. По документах, у 2015 році він заплатив родині міністра МВС 3,6 млн грн за твори мистецтва.

«Silova» – це друга компанія, де перетинаються інтереси Чігрінова та Авакова. Зараз «Silova» записана на Чігрінова та Шумілкіна. Але до 2014 року півкомпанії контролювали двоє фізосіб (аналіз фінзвітності компанії говорить, що це були Чігрінов та Шумілкін) та дві структури з групи компаній A.J.K.

2005 року, коли Аваков очолював Харківську облдержадміністрацію, швейцарська компанія «A.J.K trust» стала управляти його активами. Коли 2016 року Аваков створив кіпрські фірми «Uliss management ltd» та «Fontana management ltd», в керівництві він поставив «A.J.K management services ltd» та «A.J.K administration services ltd». На Авакова також вказує фінансова звітність «Silova», де фігурує «Investor Italia srl», як дочірня компанія «Silova».

«Investor Italia srl» – третя компанія, що пов’язує міністра внутрішніх справ та Олега Чігрінова. Крім того, що «Investor» називається, як і ключова українська структура Авакова ПРАТ «Інвестор», у її керівництві є представники Авакова. Це, зокрема, Людмила Горбаренко, яка була радницею  Авакова з економічних питань, коли він очолював Харківську ОДА. Також, коли Аваков створив представництво Харківської ОДА в Італії, то поставив керувати ним саме Горбаренко. У 2012 році «Silova» стала єдиним власником «Investor Italia srl», при цьому керувати фірмою лишився Ашот Амірян.

Структури, співвласником в Україні яких є Чігрінов – одні з ключових на будівництві харківського метро. 2009 року вони отримали замовлення на 383,64 млн грн, а 2014 році – на 324,55 млн грн. За версією слідства, частину цих бюджетних грошей вкрали. В судовому реєстрі з цього приводу є три кримінальні провадження.

Ключовою справою по приласненню грошей на харківському метро є кримінальне провадження 12016220000000840 від 5 серпня 2016 року. Судовий реєстр містить єдину ухвалу по цій справі за вересень 2016 року.

Майор слідчого відділу СУ ГУ Нацполіції в Харківській області Олександр Солдатов просив доступ до документів «Тунельбуду» та харківського метрополітену:

«В період з 2014 по 2016 роки службові особи ПрАТ СБМУ «Тунельбуд», зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою зі службовими особами КП «Харківська дирекція будівництва метрополітену» здійснюють привласнення бюджетних коштів, які виділені на будівельно-монтажні роботи дільниці від станції метро «Олексіївська» до станції метро «Проспект Перемоги» у рамках проекту «Будівництво дільниці третьої лінії Харківського метрополітену від станції «Наукова» до станції «Проспект Перемоги» м. Харків».

Друге кримінальне провадження №12014220510001845 від 28 липня 2014 року ведуть слідчі відділу Ленінського райвідділу харківського міськуправління ГУМВС України в Харківській області (нині Холодньогірський відділ поліції ГУ НП в Харківській області). Це провадження по тендеру харківського метрополітену за 2013 рік. Тоді  на купівлю і установку ескалаторів виділили  7 млн грн . Перемогла фірма «СПБМП-753», яка взяла на субпідряд ще двох приватників, серед яких не було «Тунельбуду». Метрополітен одразу заплатив приватникам за роботу.

Як встановило слідство, низка компаній, серед яких і «Тунельбуд», просто привласнили гроші. Однак суд не задовольнив жодного з півсотні клопотань, поданих слідчими та прокурорами. Частково це пояснювалося тим, що на десяток засідань не приходив прокурор. Коли ж він приходив, то робив все для того, аби йому відмовили:, коли клопотав про обшук, то не міг сказати, який саме документ хоче вилучити; не пояснював, чого саме потрібен обшук; забував дати перелік осіб, які проводитимуть обшук.

Від «Наших грошей»: Утім, є питання й до суду, який, таке враження, від балди вирішував, що прокурор не довів обґрунтовану підозру щодо вчинення правопорушення такого ступеня тяжкості.

Третє кримінальне провадження №32015220000000103 від 15 червня 2015 року веде Київський відділ поліції ГУНП в Харківській області, справа з’явилася після податкової перевірки і формально має більше стосунок до муток на ПДВ.

Від «Наших грошей»: Утім, справа важлива. Тому що в ухвалах судового реєстру ніде не сказано, скільки саме грошей вкрали на харківському метро, а цей епізод показує, що за раз могли виводитися по кілька мільйонів бюджетних гривень.

Таким чином, фіскали та правоохоронці з’ясували, що харківський метрополітен перераховував гроші за послуги і товари на «Тунельбуд». А ті закуповували послуги і товари у ДП СУ № 619 ПАТ «Південспецбуд», теж пов’язаного з Олегом Чігріновим. ДП СУ купувало ці послуги у ТОВ «Голденмаєр», зареєстрованого на підставну особу. Відтак слідство вважає, «службові особи ДП СУ, за рахунок вказаних фіктивних поставок товарів, склавши підроблені документи про, нібито, реалізацію послуг і матеріалів на користь ПрАТ СБМУ «Тунельбуд» на суму 3,03 млн грн, заволоділи державними грішми за матеріали, які, фактично, не поставлялися».

Всі три справи зараз доходять на етапі досудового слідства. Остання згадка за серпень 2017 року. В одному  провадженні навіть звільнився слідчий,  який вів справу.

Після опублікування цієї інформації, «Наші гроші» отримали відповідь на наш запит до Харківської прокуратури №2.

Кримінальне провадження  № 32015220000000103 було закрите у березні 2018 року постановою слідчої Дар’ї Хальзової зі слідчого відділу Київського відділу поліції ГУНП в Харківській області. Підстава – п.2 ч.1 ст. 284 КПК, тобто, за відсутності в діянні складу кримінального правопорушення. При цьому. наголошують в прокуратурі, в ході досудового розслідування  будь-який статус ПрАТ «СБМУ «Тунель буд» не надавався.

Аліна Стрижак, “Наші гроші”