Журилівці розіграли третину мільярда на самоскиди з «заточкою» по моментальній доставці
05.06.2018   //  

Філія «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» ПАТ «ОГХК» у квітні-червні за результатами тендерів уклала дві угоди з ТОВ з ІІ «Юромаш»  про закупівлю самоскидів на загальну суму 353,16 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 18 повнопривідних шарнірно-зчленованих самоскидів Bell B60E 4х4 вантажопідйомністю 55 т: 9 штук – по 19,18 млн грн. і 9 штук – по 20,06 млн грн. Сума угод на 12% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 400,00 млн грн. У тендерах брали участь три фірми: «Юромаш», «ЕТС-Київ» і ТОВ «Голекс».

Тендери були розпочаті ще зимою, але затянулись до літа через внесення замовником дискримінаційних заточок в тендерну документацію.

Спершу замовник вніс у документацію обох тендерів вимоги щодо технічних параметрів самоскидів, які майже повністю відтворювали технічні характеристики машин саме цієї моделі виробництва «Bell Equipment Limited». Один з учасників, ТОВ «ЕТС-Київ», довів дискримінаційність даних вимог у АМКУ, тому комбінат вніс формальні правки у тендерну документацію. Але зрештою все одно купили самоскиди Bell B60E.

Фірма «ЕТС-Київ» пропонувала самоскиди Volvo A60H по 17,53 млн грн., а «Голекс» та «Юромаш» – самоскиди Bell B60E (під які первинно й заточувались торги) відповідно по 17,11-20,86 млн грн. і 19,17-20,06 млн грн.

На обох торгах «Юромаш» зробив найдорожчі заявки, і отримав перемогу завдяки тому, що замовник відхилив дешевших переможців аукціонів, які пропонували самоскиди дешевше на 9% і 14%. Тобто загальна економія у порівнянні з пропозиціями майбутнього переможця могла скласти 41,40 млн грн.

На одному з цих тендерів «ЕТС-Київ» виграв аукціон по ціні, але замовник відхилив фірму нібито за відмову підписувати договір. «ЕТС» поскаржилось в АМКУ, що не відмовлялись укладати угоду, а вимагали усунути розбіжності щодо строку та умов поставки. Виявилось, що замовник, вносячи зміни в тендерну документацію по першому рішенню АМКУ, вставив нову дискримінаційну вимогу – а саме зменшив строк поставки товару після отримання авансу з 60 до 10 днів. При цьому імпортні самоскиди мали поставлятися вже зі свідоцтвами про реєстрацію в Україні, тоді як митні процедури, доставка на склад та оформлення свідоцтв потребують значно більше часу.

Адмінколегія не задовольнила цю скаргу, оскільки «ЕТС» мало оскаржувати це зменшення строку поставки раніше, до проведення аукціону, а не вже після торгів.

У назвах довідок «Голексу» та «Юромашу» присутнє нумерування на початку, далі назва фірми та, після дефісу, повна назва документу, що подається. Показово, що представники «Голексу» та «Юромашу» завантажували документи на розгляд замовнику синхронно.

Основний пакет документів компанії подали в один день, 19 січня, з різницею у 20 хвилин. Після розгляду в АМКУ першої скарги, 12 лютого компанії завантажили оновлений документ щодо інформації про якісні та технічні характеристики самоскидів з різницею в 30 хвилин.

«Голекс» належить Геворку Бабаяну з Німеччини (95%), представником якого в одному із протоколів зборів значиться Микола Недотопа, та киянину Сергію Коляденку (5%).

Співвласник «Голексу» Сергій Коляденко також керує ТОВ «Аргепо» Ганни Покотилової, Яни Герцога, Ірини Дорощук та Дмитра Кукарєкіна.

Згадана Ганна Покотилова – єдина власниця «Юромашу», яким керує Яна Герцог.

Покотилова також має частку в ТОВ «Туристична компанія «Київський супутник», якому КМДА замовляє послуги прийому іноземних делегацій, організації конференцій тощо.