Оточення Королевської отримало у «Львіввугілля» 40% націнку на збагачення вугілля за 119 мільйонів
05.06.2018   //  

ДП «Львіввугілля» 1 червня уклало угоду з ПАТ «Львівська вугільна компанія» про послуги щодо збагачення вугілля на 119,05 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Закупівлю проведено за переговорною процедурою, бо раніше замовник двічі відмінив відкриті торги через нестачу учасників. Разом з тим, умови відкритих торгів і переговорної процедури відрізнялись.

Відмінені відкриті торги передбачали закупівлю збагачення 878 тис тонн вугілля по очікуваній ціні 83,43 млн грн. тобто по 95 грн. за тону, що відповідало минулорічній ціні. Однак після відміни торгів «Львіввугілля» внесло зміни в річний план і підняло очікувану вартість закупівлі для переговорної процедури аж на 40% – до 119,05 млн грн., тобто до 136 грн. за тонну, і підряд саме по такій ціні вже було віддано «Львівській вугільній компанії», яка технологічно є єдиним можливим надавачем послуг для львівських шахтарів.

При цьому в законі «Про публічні закупівлі» визначено, що при проведенні переговорної процедури «предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації» для відкритих торгів.

Нова ціна закупівлі 136 грн. знаходиться на рівні ціни збагачення вугілля на Донбасі. На цей рік ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля» і ДП «Первомайськвугілля» замовили фабрикам Віталія Кропачову переробку по 145 грн./т. Це був новий рекорд для вуглезбагачення в Україні. Наприклад, у листопаді 2017 року ДП «Лисичанськвугілля» замовляло фабриці «Мирноградська» переробку по 99 грн./т, що теж було майже в півтора рази дешевше.

Акціонерами ПАТ «Львівська вугільна компанія» є ТОВ «Вантажно-транспортне управління», ТОВ «Іфорас» і «АСП Трейд Груп». Усі вони нещодавно перереєстровані в Києві з окупованого бойовиками Луганська і відносяться до сфери впливу нардепа від «Опозиційного блоку», екс-міністра соцполітики Наталії Королевської.

«Іфорас» належить Роману Зенову – першому заступнику голови Держпраці за міністра соцполітики Королевської. А «Вантажно-транспортне управління» належить ТОВ «Бас Тур» Дмитра Мазурчака і Дениса Ігнатьєва. Останній у 2012 р. був членом окружної виборчої комісії від згаданої партії Королевської. «АСП Трейд груп» зараз заведено на вірґінський офшор «Сондім Холдінгс Лімітед» («Sondim Holdings Limited»), а той – на Моніку Памелу Ван Зил із Південної Африки.

У 2004-2006 рр.. до складу засновників кількох луганських компаній, які тоді володіли акціями ВАТ «Львівська вугільна компанія», входив чоловік Королевської – нинішній нардеп від «Опозиційного блоку» Юрій Солод.