Суд виправдав екс-заммера Долинська через недоведеність вимагання грошей за розміщення МАФів
04.06.2018   //  

Суд виправдав екс-першого заступника мера Долинська Кіровоградської області Юрія Бойченка, якого обвинувачували у отриманні хабара. Про це повідомляє центр медіарозслідувань «Прозоро», з посиланням на вирок  Новгородківського районного суду Кіровоградської області.

За версією слідства, в вересні 2012 р. до Бойченка, який на той момент був першим заступником мера, звернувся комерційний директор ТОВ «Картель УКГ» щодо вирішення питання про надання фірмі дозволу на розміщення 5 тимчасових споруд торгівельного призначення. Наприкінці того ж місяці Бойченко ініціював зустріч з представником підприємтва та повідомив останньому, що за організацію підготовки та позитивний розгляд питання необхідно буде сплатити 50 тис грн. ( із розрахунку 10 тис за один дозвіл).

Наприкінці листопада того ж року відбулась ще одна зустріч фігурантів справи, під час якої, буцімто, посадовець вчергове нагадав про обов’язкову фінансову винагороду за отримання схвального рішення. У грудні комерційний директор ТОВ «Картель УКГ» отримав проект рішенні виконкому, і вже 16 січня 2013 року виконавчий комітет проголосував за надання погодження на розміщення тимчасових споруд. Через 6 днів, 22 січня Бойченка затримали під час передачі обумовленої суми.

Обвинувачений своєї вини не визнав та навів аргументи, які, на його думку, свідчать про попередню змову комерційного директора ТОВ «Картель УКГ» та правоохоронців.

В результаті, суд встановив, що ще до зустрічі з Бойченком Кіровоградська об’єднана Державна податкова інспекція звернулась до окружного адмінсуду з позовом до «Картель УКГ», щоб він припинив діяльність фірми, оскільки вона зареєстрована на підставну особу та має ознаки фіктивності.

Особа, яку вписали до ЄДР як засновника фірми, у судовому засіданні повідомила, що немає відношення до діяльності «Картель УКГ», цю фірму зареєстрував за грошову винагороду від невідомих осіб, жодної звітності не вів. Фактично керував фірмою працівник УБОЗ УМВС в Кіровоградській області, який періодично приїздив до нього та давав підписувати якісь документи та рекомендував не з’являтись до суду, прикриваючись неіснуючою хворобою.

Щодо комерційного директора «Картелю», який і спілкувався з Юрієм Бойченком, то наприкінці 2012 року цей керівник намагався влаштуватись на роботу до правоохоронних органів.

Крім того, в судовому засідання так і не було пояснено, навіщо представникові «Картель УКГ» було оплачувати прийняття рішення виконкомом, якщо на момент передачі хабара за рішення виконавчий комітет уже проголосував.

Врахувавши, що докази вказують на наявність підбурювання, а без вказаних дій злочин вчинений би не був, суд вказав на їх недопустимість та визнав екс-першого заступника Долинського мера Юрія Бойченка невинуватим в інкримінованому йому отриманні хабара (ч.3 ст.368 КК України – «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).