АМКУ приховує дані про розслідування по Ахметову через… «національну безпеку»
04.06.2018   //  

Рівно два роки тому «Наші гроші» оприлюднили дані про стрімке подорожчання скуплених інвесткомпанією «ICU» єврооблігацій «ДТЕКу» після введення Нацкомісією по енергетиці формули «Роттердам+».

Плюсик в цій формулі представляє собою мільярди гривень «чайових», що ми кожен рік платимо здебільшого Ахметову за те, що він нібито везе з голландського порту в Україну якісне вугілля. Але насправді він палить своє сірчасте вугілля з прилеглих територій,  яке коштує монополісту вдвічі дешевше, ніж ми платимо за вугілля в електротарифі.

Спеціально до цієї дати ми дізнавались в Антимонопольному комітеті – яким чином це неподобство було погоджено і чи збирається взагалі комітет карати ахметівських енергетиків за зловживання по справі, яку було розпочато у 2015 році, тобто ще навіть до введення «Роттердама» весною 2016 року? Ось що ми дізнались.

(1) Аркуш погодження проекту Постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії» 24 лютого 2016 року підписав особисто голова АМКУ Юрій Терентьєв:

При цьому АМКУ в супровідному листі висловив НКРЕКП зауваження щодо надання постачальникам електроенергії за регульованим тарифом дотацій для компенсації втрат (дотаційних сертифікатів), зокрема завищення цін на е/енергію для промислових споживачів за рахунок дешевої енергії для населення, диспропорції у розрахунках з виробниками за енергію, відпущену в Оптовий ринок, тощо.

Але з точки зору глобальних потоків голова АМКУ зробив ключове – не побачив нічого поганого в роттердамському плюсі, який ліг мільярдним тягарем на всіх споживачів України.

(2) АМКУ не надав жодних даних по справі про зловживання монопольним становищем групою компаній ДТЕК («Східенерго», «Дніпроенерго» та «Західенерго»), порушену ще в вересні 2015 року. Мовляв, коли рішення вже буде прийнято, якусь частину інформації таки нададуть.

А поки що секретною «службовою інформацією» є все – і стадія розгляду справи, і коли планують її завершити, і чи є вже попередні висновки держуповноваженого, що веде розслідування, і чи направлялись вже ДТЕКу ці попередні висновки.

Найбільш цинічно виглядає приховування даних про вже проведені слухання по справі, і прізвища держуповноваженого, який веде цю справу. Мовляв, якщо ці дані розкрити «Нашим грошам», то Комітет не зможе «забезпечити об’єктивний, всебічний розгляд справ та належний захист конкуренції на засадах рівності фізичних і юридичних осіб».

Вражаюча рівність. ДТЕКівці і АМКУшники щось там собі вирішують тишком-нишком, а ти йди гуляй зі своїми інтересами, фізособа.

Вишенькою на купі лайна виглядає наступний аргумент: дані про розслідування зловживань угрупування Ахметова не дають тому, що це пов’язано з інтересами національної безпеки. Тобто АМКУ вже зараз цілком усвідомлює наскільки великий Ахметов, що засвітка його зловживань зашкодить всій країні.

Довершує все пассаж про шкідливість розголошення інформації, одержаної комітетом в режимі «конфіденційно». Мовляв, «шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні».

Але яка з запитуваної інформації була «конфіденційною»? Я не знаю. Тому публікую перелік своїх питань з запиту і повну відповідь АМКУ, щоб читачі могли самі зробити висновки:

А поки АМКУ все ніяк не зважується покарати монополіста нагадаємо про те, як «Роттердам+» ввійшов в наше життя і наші гаманці (посилання на наші публікації від перших до новіших):

Блог від: Юрій Ніколов