Суд виправдав «порошенківця», якому прокуратура обіцяла 10 років тюрми за отримання відкатів
01.06.2018   //  

Суддя Енергодарського суду (Запорізька обл.) Максим Капустинський вироком від 22 травня виправдав депутата міськради Валерія Пушкарьова у справі щодо отримання ним 179 тис грн. хабара за сприяння в укладанні угод з держустановами. Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя».

Згідно матеріалів справи, депутат Енергодарської міськради та заступник голови комісії з питань будівництва, архітектури, земвідносин, охорони навколишнього середовища Пушкарьов у червні 2016 р. під час розмови з ФОП Євген Сатканов повідомив останньому про необхідність передачі йому хабара для сприяння в укладанні договорів з Управлінням освіти Енергодарської міської ради. Для цього підприємець мав передавати Пушкарьову 10% від отриманих за договорами коштів.

Після згоди підприємця, Пушкарьов через усну домовленість сприяв в укладанні з ФОП Сатканов 31 договору на ремонт опалення, підлоги, водовідвення та водопостачання, обслуговування лічильників для переважно шкіл та дитсадків загальною вартістю 381 тис грн. В результаті Пушкарьов отримав 55 тис грн. хабара.

Окремо вказувалося, що Пушкарьов надалі отримав кваліфікаційний сертифікат для технічного нагляду за будівництвом будівель і споруд. Згодом Управління освіти Енергодарської міськради уклало з ним вже у якості ФОП договір про технічний нагляд за капремонтом системи опалення та гарячого водопостачання у дитсадку «Світлячок» №3. Після цього Пушкарьов знову домовився з Саткановим про передачу хабара, але вже у 16% від фінансування робіт по «Світлячку». У цей час підприємець і звернувся до силовиків із заявою про вимагання коштів.

Продовжуючи відносини із Пушкарьовим, Сатканов отримав контракт на ремонт на 774 тис грн., а Пушкарьов згодом як інженер з технагляду підписав один із актів виконаних робіт на 360 тис грн. Після отримання коштів по цьому акту, підприємець передав Пушкарьову 124 тис грн. у його квартирі. Тоді ж силовики затримали депутата, а по закінченню слідства направили відповідний обвинувальний акт до суду за ст. 368 (одержання хабара службовою особою) та ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу.

У суді Пушкарьов свою вину не визнав і відмовився від дачі показань.

Суд визнав його невинуватим, повернув автівку Honda Accord, $7260 доларів, 1570 євро та Ірhone 6s. Вказувалося, що Пушкарьов не є суб’єктом кримінального правопорушення передбаченого ст. 368 КК. Депутат міськради не відноситься до жодної з категорій держслужбовців, оскільки ця посада є виборчою, безкоштовною, і в трудових відносинах депутат не перебуває з жодним органом місцевого самоврядування. Крім того, депутат виконує свої обов’язки виключно в межах роботи ради та її комітетів, і не наділений організаційно-розпорядчими чи адміністративно-господарськими функціями. З показань свідків та потерпілого у діях Пушкарьова не доведено складу злочину за ст. 368, також не доведено, що Пушкарьов діяв умисно та вчиняв активні дії для скоєння злочину.

Щодо ст. 369-2, то Пушкарьов не мав впливу на укладення договорів, оскільки не входив до депутатських комісій, що мають вплив на управління освіти. Окрім цього, єдиною інформацією про підготовку до злочину була заява підприємця, при цьому вона не містила інформації про нібито готування до злочину або про вже вчинене правопорушення, отже на момент звернення до суду за отриманням дозволу на прослуховування у слідчого не було достатніх підстав підозрювати Пушкарьова. Тобто, слідчий не маючи достатніх доказів, вдався до провокації злочину, завуальовуючи його під здійснення спеціального слідчого експерименту.

Окрім цього, допитані свідки повідомили про наявність у ФОП Сатканов боргу перед Пушкарьовим за господарськими відносинами, що частково доводить провокацію. Також, протокол про проведення негласних слідчих дій повинні були скласти та передати прокурору максимум через добу після завершення таких дій, натомість його склали лише через чотири місяці. У протоколі огляду та вручення заздалегідь ідентифікованих грошей не зазначено жодного допустимого доказу походження коштів, тобто звідки вони взялись невідомо.

Таким чином, вказані докази не можуть використовуватися у кримінальному провадженні. До того ж, з моменту входження в квартиру у слідчого не було ухвали суду щодо проведення обшуку, вона з’явилась лише 30 хвилин потому. Також обвинуваченому не було надано захисника на його вимогу.

Пушкарьов обрався до міськради від «БПП» «Солідарність». У 2017 р. його позбавили депутатських повноважень і зареєстрували іншого депутата, однак Пушкарьов згодом оскаржив таке обрання.

Прокуратура ще у жовтні 2016 року повідомляла, що Пушкарьову загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Суддя Максим Капустинський – це син керівника апарату Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Віктора Капустинського та головного спеціаліста відділу адміністрування загальнодержавних реєстрів та баз даних управління інновацій Вищого адміністративного суду України Лідії Капустинської. Максима Капустинського підозрюють у неправомірному винесенні рішення стосовно міського голови Енергодара Павла Музики, також стосовно Капустинського відкрили кримінальне провадження через загублену справу. Окрім цього, на Максима Капустинського складали адмінпротокол за невнесення у декларацію автівки, але згодом суд закрив провадження через відсутність складу адмінправопорушення.