Освітяни Ясинуватої замовили котельню за 2,5 мільйона, вимагаючи аналогічний договір на 600% її вартості
30.05.2018   //  

Відділ освіти Ясинуватської районної державної адміністрації Донецької області 11 травня за результатами тендеру замовив ТОВ «Ленд Групп» будівництво котельні за 2,52 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До жовтня для опалення школи села Желанне збудують модульну твердопаливну котельню на альтернативному резервному паливі встановленою потужністю 250 кВт.

За підсумковою відомістю ресурсів, блочно-модульна твердопаливна котельня на 250 кВт з двома котлами Ignis 100 і Ignis 150 від харківського ТОВ «Інженерний центр «Ін-Ді» Михайла Кузуба і Григорія Сидоренка коштує 950 тис грн.

Крім того, 114 тис грн. відведено на щебінь марок М400-М1000 фракції 20-40 мм по 1 183-1 199 грн./куб. м, що принаймні вдвічі дорожче від інших тендерів. Наприклад, у квітні на тендері «Київзеленбуду» щебінь М1000 20-40 мм коштував 623 грн./куб. м.

Ще 107 тис грн. піде на бензинову генераторну установку Honda ЕСМТ7000 ~380В 6,6 кВт. Це у півтора-два рази дорожче ніж у інтернет-магазинах, де їх продають по 51-65 тис грн.

На заробітну плату піде 39 тис грн., тобто 1,6% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 0,2% – 4 тис грн.

Ціна угоди на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 2,52 млн грн.

Замовник вимагав підтверджувати досвід аналогічним договором за останні два роки вартістю не менше 600% вартості закупівлі з довідками про вартість виконаних робіт. У запитаннях до процедури анонімна фірма неодноразово назвала цю вимогу незаконною та закликала змінити тендеру документацію. Однак освітяни відмовилися, посилаючись на ст. 16 закону «Про публічні закупівлі». У цій статті сказано, що замовник може встановлювати такий кваліфікаційний критерій, як «наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору», але немає нічого про вартість цього договору.

Також замовник повідомив запитувачу,

«що всі телефонні розмови з потенційними учасниками – фіксуються, текстові питання зберігаються в архівах серверу системи «Прозорро». Також, після розкриття тендерних пропозицій та оголошення результатів аукціону, найменування осіб, від імені яких задано питання – стануть відкрито відомі в системі. У випадку загроз чи наклепу на адресу Замовника, останній буде вимушен звернутись до правоохоронних органів з заявою про протиправні дії та до адміністрації системи «Прозорро», з метою включення юридичної особи (фізичної особи підприємця), від имені якої надано відкриту загрозу чи наклеп – до так званого «бану» та унеможливлення подальшої участі вказаних суб’єктів господарювання у відкритих торгах даної системи. Вищенаведена практика наработана багатьма Замовниками».

Від «Наших грошей»: можливо, під так званим «баном» замовник мав на увазі список фірм, що за рішенням Антимонопольного комітету на три роки відсторонюються від участі в закупівлях. Однак в цей перелік потрапляють виключно за рішенням АМКУ і не за погрози чи наклеп, а за тендерні змови, тощо.

Також анонім стверджував, що уряд відмінив навчання з питань охорони праці щодо посудин під тиском, кранів і підіймачів, підтвердження якого вимагалося на тендері. Але замовник відповів, що вимагає дозвільні документи згідно чинного законодавства.

Крім того, відділ освіти відмовився завантажувати проект котельні, бо

«проектувальник як володар майнових та немайнових прав згідно ЗУ «Про авторське право и суміжні права» забороняє публічну демонстрацію і публічній показ даного твору».

Нині київською «Ленд Групп» володіє та керує Сергій Положевич із Павлограду Дніпропетровської області. Раніше засновником був Володимир Мубаракшин, перед ним – Ірина Кульчицька, а до неї – Віктор Бойко (усі троє – кияни).

Фірма має чи мала спільний номер телефону +380509653260 із ТОВ «Будкомпані», ТОВ «Рентсегмент», ТОВ «Український тенісний клуб «Локомотив» і ТОВ «Донбудгруп».

Усього з 2008 року переможець отримав державних підрядів на 33,82 млн грн.

Єдиним конкурентом було павлоградське ТОВ «Гемма» Олександра Кедрі та Миколи Трофімова на чолі з Геннадієм Нікешиним, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні.

Торік рахунки цієї фірми арештовували в рамках розслідування кримінального провадження щодо службовців ГУ ДФС в Запорізькій області про зловживання службовим становищем шляхом сприяння ухиленню від податків та фіктивне підприємництво. Однак у березні цього року «Гемма» через суд зняла арешт.

Загалом із серпня 2015 року суперник виграв торгів на 17,81 млн грн.