Залізниця Кривопішина уклала угоди на 108 мільйонів з фірмами, які ДФС вважає фіктивними
23.05.2018   //  

Державна  фіскальна служба розслідує справу щодо неправомірної сплати ДТГО «Південно-Західна залізниця» на користь фірм, які не мали витрат для придбання або виробництва товарів і послуг для залізниці, коштів у сумі 108 млн грн.

Про це повідомляє «Залізниця без корупції» з посиланням на ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва

ДФС встановила, що в 2013-2015 роках посадовці «Південно-Західної залізниці», очолюваної тоді Олексієм Кривопішиним, уклали угоди з ТОВ «НВП Локомотив», ТОВ «Група компаній «Вектор», ТОВ «Мастер Клін», ТОВ «Бонметон», ТОВ «Інтех компані», ТОВ «Індастріал – Інвест», ТОВ «Хоув – Центр», ТОВ «Промстрой-Енерго», ТОВ «Вугіллязбутсервіс», ТОВ «Алкес» та ТОВ «ФПО», які офіційно не мали витрат на оплату праці працівників чи придбання товарів або інших господарських операцій, крім готівкових операцій з «Укрзалізницею».

За підрахунками ДФС, загалом залізничники уклали з цими фірмами угод на 108 млн грн.

Вказаними компаніями окрім контрактів з «Південно-Західною залізницею» також укладалися угоди з іншими підрозділами «Укрзалізниці», які не увійшли до розслідування ДФС. Загальна сума таки контрактів з «УЗ» становить понад 1,5 млрд грн. Так, ТОВ «ФПО» впродовж років нібито надавало залізниці послуги охорони об’єктів (зокрема вокзалів) на загальну суму 132 млн грн. ТОВ «Мастер Клін» нібито надавало послуги прибирання вагонів і приміщень на суму 170 млн грн., а  ТОВ «Інтех компані» нібито здійснило будівництво будівель для «УЗ» на 700 млн грн. Крім того, ТОВ «Індастріал – Інвест» та  ТОВ «НВП Локомотив» отримали контракти на постачання запчастин і товарів на 195 млн грн.

ТОВ «Вугіллязбутсервіс» та ТОВ «Бонметон» нібито виконало оснащення приміських станцій турнікетними системами та автоматизованими системами обслуговування пасажирів в приміському русі на загальну суму 70 млн грн. Зокрема станцій Вишневе, Полтава-Південна, Тетерів, Буча, Бровари, Ніжин, Сімферополь та ін. При чому «Бонметон» було створено на наступний день після оголошення тендеру і зареєстровано в багатоквартирному будинку в Дніпрі. Нещодавно фірма відсудила 27 млн грн. за турнікетні системи  на станції Святошино і Біличі, щодо яких не проводилися тендери, а постачання було здійснено за «усною домовленістю» з посадовцями «УЗ».

Слідчі ДФС вважають, що кошти на рахунках «Бонметон» були отримані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а тому вони визнані речовим доказом у справі.

Від «Наших грошей»

В суді ДФС просила доступ до матеріалів справи про виплату нібито боргу «Бонметон» у сумі 27 млн грн., які знаходяться в Київському апеляційному господарському суді. Фіскали аргументували це необхідністю встановити людей, які діють від імені «Бонметон». Але суддя Вікторія Світлицька відмовила у задоволенні клопотання через те, що справа про стягнення боргу на користь «Бонметон» ще не завершена.