«Центренерго» і більшість ТЕС Ахметова чомусь збільшили витрати вугілля на виробництво 1 кВт*год електроенергії
23.05.2018   //  

Теплові електростанції ПАТ «Центренерго» з 2014 року збільшили витрати вугілля на вироблення однієї кВт*год на 3,5-5,4%.

Про це «Нашим грошам» повідомив екс-член Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус.

Так, в 2014 році Зміївська ТЕС для виробництва  кіловатгодини електроенергії спалювала 412 грамів вугілля, а в 2018 році вона витрачає вже на чотири відсотки більше – 429 грамів вугілля.

Для виробництва однієї кіловатгодини на Трипільській ТЕС теж збільшили кількість спалюваного вугілля з 410 до 432 грамів (+ 5,4%).

На Вуглегірській ТЕС приріст собівартості склав 3,5%, тепер для виробництва 1 кВт-год  електроенергії тут спалюють 387 грамів вугілля, а не 373 як чотири роки тому.

При цьому, тарифи для теплоенергетики за останні чотири роки виросли в 3,4 рази. Якщо в середині травня 2014 року середня ціна продажу електроенергії ТЕС для оптового ринку електроенергії складала 576 грн./МВт*год, то нині її вартість складає 1937 грн./МВт*г. Це випереджає зростання курсу долара на фоні значно подешевілого у світі газу та нафти.

На ТЕС з групи ДТЕК Ріната Ахметова вуглезатратність електроенергії за чотири роки також збільшилась.

Найбільше – на 8,3% з 397 до 430 грамів – виросла кількість вугілля для виробітку кіловатгодини енергії у Бурштинської ТЕС. Ладижинська ТЕС збільшила витрати на 6,1% – до 409 грамів. Трохи менше зростання вуглезатратності показали ТЕС у Кривому Розі, Кураховому, Щасті.

Скорочення затрат вугілля на 0,1% відбулось на Добротвірській ТЕС, на 1,9% на Запорізькій ТЕС і на 6,5% на Придніпровській ТЕС.

Нагадаємо, в грудні 2015 року голова НКРЕКП Дмитро Вовк звинувачував групу «ДТЕК» у завищенні собівартості виробництва. Але ця критика припинилася після введення в Україні в квітні 2016 року формули «Роттердам+доставка морем+перевалка у порту», за якою почала розраховуватися ціна вугілля в ціні електроенергії. Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія «ICU».

Співвласником «ICU» був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював і Дмитро Вовк.

Національне антикорупційне бюро України у лютому 2018 року порушило кримінальні провадження стосовно зловживань службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при прийнятті регуляторних рішень на користь енергетичних підприємств холдингу «ДТЕК» Ріната Ахметова. Також в іншому кримінальному провадженні детективи НАБУ розслідують скупку компаніями групи «ICU» («Investment Capital Ukraine») єврооблігацій холдингу «ДТЕК».

Уряд вніс  «Центренерго» до списку підприємств, які заплановані до приватизації в 2018 році. Заступником голови Наглядової ради «Центренерго» від Фонду держмайна є Олександр Візірь – колишній помічник першого заступника парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка. Директором з економіки та фінансових питань державного ПАТ «Центренерго» працює Ярослава Помилуйко, яка до призначення в держпідприємство була керівником департаменту фiнансової звiтностi по МСФО ТОВ «ДТЕК Енерго». Її чоловік Антон Гудчаенко останні роки працює в НКРЕКП, за його позовом 14 травня Окружний адмінсуд Києва зупинив конкурс на обрання нових членів комісії. Гудаченко був відсіяний з конкурсу через відсутність у нього необхідного п’ятирічного досвіду роботи в енергосекторі, через цю причину конкурсна комісія відхилила і кандидатуру Вовка.