АМКУ зніс одного з двох близьких ФОПів із тендеру медиків Мукачева на чверть мільйона
23.05.2018   //  

Адміністративна колегія АМКУ 15 травня зобов’язала Відділ охорони здоров’я Виконавчого комітету Мукачівської міської ради скасувати рішення про обрання ФОП Макаренко Діана Вікторівна переможцем торгів щодо закупівлі фармацевтичної продукції на очікувану суму 285 тис грн. Про це повідомила  уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

На торги щодо реактивів і контрастних речовин прийшло четверо учасників: ФОП Лашко Тетяна Вікторівна і ФОП Балюта Любов Іванівна із Дніпра та ФОП Макаренко Діана Вікторівна і ФОП Козловський Дмитро Геннадійович із Харкова.

Найдешевшу пропозицію підприємниці Тетяни Лашко із ціною 170 тис грн. відхилили, бо вона не подала у строк документи про відсутність підстав для відхилення за ст. 17 закону «Про публічні закупівлі».

Зрештою замовник 16 квітня повідомив про намір укласти угоду з наступним учасником торгів – підприємницею Діаною Макаренко із ціною 210 тис грн. Однак її суперниця Любов Балюта з вищою ціною 284 тис грн. оскаржила це рішення в АМКУ.

За словами скаржника, Макаренко завантажила довідку про відсутність податкової заборгованості лише 25 квітня, коли п’ятиденний строк для цього після оприлюднення повідомлення про намір укласти угоду вже збіг. Адмінколегія погодилась і зобов’язала медиків скасувати рішення про обрання Макаренко переможцем. Отже, після виконання рішення АМКУ вони оберуть замість неї Балюту, якщо та вчасно подасть документи переможця. Або якщо замовник раптово не відмінить закупівлю.

Скаржник указав на ознаки змови та пов’язаності між переможцем Макаренко і четвертим, найдорожчим учасником тендеру Козловським.  У них виявились однакові номери телефонів (067)571-28-01(76) і (057)760-18-12 та поштова адреса: 61052, м. Харків, а/с 10602.

Адреси електронної пошти теж були схожі: у Макаренко – vutko.sale1@gmail.com, у Козловського – info@vutko.com.ua. Остання належить ТОВ «Східно-українська торгівельна компанія» Діани та Геннадія Макаренків.

Також у Козловського і Макаренко одна й та сама особа Олена Швінагірь вказана відповідальною за процедуру, її ПІБ було розміщено учасниками тендеру на електронному майданчику.

Проте виявлення змов не входить у компетенцію адмінколегії як органу оскарження. Цим займається Антимонопольний комітет як конкурентне відомство. Учасники можуть бути відхилені та внесені до «чорного списку» компаній, яким заборонено брати участь у тендерах, лише після розслідування АМКУ та визнання останнім винними у змові.

Таким чином, адмінколегія, не маючи повноважень виявляти змову на торгах, змушена була відмовити у задоволенні скарги в цій частині. Щоб домогтися покарання за змову, скаржник мав подати безкоштовну заяву до АМКУ, оформлену за Правилами розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.