Суд виправдав тендерну змову підприємств посіпаки нардепа Молотка, бо не розбачив «негативного впливу»
22.05.2018   //  

Господарський суд Сумської області задовольнив позов ТОВ «ШП “Харківенергоремонт”» про визнання недійсним рішення Сумського ОТВ АМКУ щодо спотворення результатів торгів Шосткинської міськради за 7,31 млн грн. Про це свідчить рішення судді Оксани Соп’яненко від 27 квітня.

30 листопада 2016 року Сумське ОТВ АМКУ оштрафувало ТОВ «Шосткинське підприємство “Харківенергоремонт”» на 68 тис. грн за змову із ТОВ «Вант» ЛТД на торгах Шосткинської міської ради щодо закупівлі робіт із реконструкції однієї з котелень в місті. Підряд тоді отримав «Вант» із ціновою заявкою 7,31 млн грн.

Обидві фірми були занесені до так званого «чорного списку» АМКУ, який передбачає заборону на участь у публічних закупівлях протягом трьох років.

Торік у лютому «Харківенергоремонт» звернувся до суду з позовом щодо визнання рішення Сумського відділення АМКУ недійсним. Компанія програла у першій та другій інстанції, однак ці висновки не підтримав Верховний суд, скасував їхні рішення, а саму справу відправив на новий розгляд  до суду першої інстанції в іншому складі суду.

Як встановив госпсуд у ході нового розгляду справи, на спірних торгах замовник відхилив пропозицію «ШП “Харківенергоремонт”» через її невідповідність вимогам тендерної документації. Таким чином, резюмував суд, принципи здійснення закупівель було дотримано.

Суд зауважив, що рішення адмінколегії Сумського відділення АМКУ щодо узгодженості дій компаній базувалось на сукупності таких фактів:

  • Схожість та збіги в оформленні конкурсних документів
  • Тотожність розрахунків вартості робіт
  • Представництво інтересів «Ванту» на спірних торгах працівником «Харківенергоремонту»
  • Залучення переможцем торгів, «Вант» ЛТД, «Харківенергоремонт» до виконання робіт за договором, як субпідрядника

Однак, відмітив суд, зосередившись на доведенні однотипної та одночасної поведінки суб’єктів господарювання, регулятор не надав жодних доказів на підтвердження спотворення результатів торгів, тобто «доказів негативного впливу дій позивача і ТОВ «Вант» ЛТД на стан конкуренції та її обмеження».

Крім того, спільні особливості оформлення, викладення інформації та помилки у документах учасників не можуть свідчити про узгодження дій. На думку суду, «позивач неодноразово брав участь у процедурі відкритих торгів за аналогічними пропозиціями та подавав необхідний пакет документів, і зазначені документи та інформація, викладена в них, могла на законних підставах бути отримана ТОВ «Вант» ЛТД». Представництво ж інтересів ТОВ «Вант» ЛТД особою, яка є начальником відділу договірної та кошторисної роботи ТОВ «ШП «Харківенергоремонт», не є порушенням ЗУ «Про здійснення державних закупівель».

Насамкінець, повідомив суд, «ШП «Харківенергоремонт» не був учасником торгів, не був конкурентом на спірних торгах, а отже не міг спотворити результати торгів.

Врешті, суд задовольнив позов «Харківенергоремонту», визнавши рішення Сумського відділення АМКУ недійсним.

Зауважимо, що з моменту винесення Сумським АМКУ спірного рішення «ШП “Харківенергоремонт”» отримало замовлень від бюджетників на 88,79 млн грн – усі в рамках неконкурентних процедур (переговорної та звітування про укладений договір).

ТОВ «ШП “Харківенергоремонт”» ділять КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (25%) та ТОВ «Шосткаенерго-Т» (75%). Бенефіціарами є депутати Шосткинської міськради Віктор Мозолевський та Олександр Івченко, а також Андрій Комар – помічник нардепа від групи «Воля народу» Ігоря Молотка.

Згаданий Андрій Комар через лондонську компанію «Ескамакс Інвестментс Лімітед» є бенефіціарним власником ТОВ «Вант» ЛТД. Іншими засновниками «Ванту» значаться батько Ігоря Молотка Федір Молоток та Лариса Комар, матір Андрія Комара.