Антимонопольна клієнтела «Екво»
22.05.2018   //  

Норови АМКУ: колишня фірми першої замголови АМКУ стала одним з найкрутіших заробітчан в АМКУ.

Після Майдану 2014 року адвокатську фірму «Василь Кисіль і партнери» струснуло разом з усією країною і державними відомствами.

Олексій Філатов відповідає в Адміністрації президента за зв’язки с судами та різні юридичні питання.

Один з багаторічних «кисілівців» Олексій Філатов став заступником голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна по різних юридичним питанням різної товщини. І одразу купа юристів пішла в розкол і створила власну юрфірму «Aequo». Серед розкольників були спеціалістка по антимонопольному і конкурентному праву Марія Ніжнік, з якою Філатов ще в «Кісілях» супроводжував продаж ложкінскього медіа холдингу «УМХ», і Анна Бабіч, яка за даними програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» має близькі особисті стосунки з Олексієм Філатовим.

В 2015 році Антимонопольний комітет очолив Юрій Терентьєв, однокурсник Філатова по Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченко. І відразу першою заступницею голови АМКУ стала Марія Ніжнік.

Дуже скоро «Aequo» отримало настільки значну долю ринку дозволів АМКУ на концентрацію, що організація «The Legal 500» поставила фірму колишніх колег Ніжнік на перше місце серед українських фірм на ринку злиття та поглинання.

Перша заступниця голови АМКУ Марія Ніжнік

Ринок дозволів на купівлю одними фірмами інших настільки секретний, що мало хто підозрює про його існування взагалі. Але про нього дуже добре знають бізнесмени, які хочуть мати справи в Україні.

Наприклад, в одному випадку АМКУ може розгледіти вплив на інтереси України у тому, що одну московську фірму куплять німці, французи і росіяни, у яких є не дуже то й засвічений зв’язок з оточенням Путіна.

А в іншому випадку  АМКУ може заплющити очі на абсолютно публічну інформацію про зв’язки угрупування «VS Energy» з віце-спікером Російської Держдуму Олександром Бабаковим, який голосував за віджим Криму у України, і дати дозвіл ТОВ «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» на оформлення акцій «Чернівціобленерго».

І все це питання великих грошей, якими і опікуються юристи «Екво», щоб у їх клієнтів не виникло проблем в АМКУ з отриманням дозволу на концентрацію .

За даними «Наших грошей», в останні два роки послугами юристів «Aequo» скористались низка крупних компаній, які також отримували концентраційні дозволи АМКУ (дані виключно з відкритих джерел і можливо не є повними):

Клієнт «Екво» Питання клієнта в АМКУ («Екво» могло не обслуговувати вказані фірми з цих питань)
ПАТ «Сбербанк» (українське юробличчя російського банку) 20.02.2018 АМКУ схвалив придбання українською «дочкою» «Сбербанку» двох готелів в Одесі у ВАТ «Туристично-виробнича фірма «Чорне море» Леоніда Клімова.

30.11.2017 АМКУ надав дозвіл ПАТ «Сбербанк» (м. Київ) на одержання в управління активів у вигляді цілісного майнового комплексу ТОВ «Маріупольський Млинкомбінат» (Донецька обл.).

18.08.2017 АМКУ дозволив «Сбербанку» придбати активи дочірнього підприємства «Край Проперті» Анатолія Юркевича у вигляді цілісного майнового комплексу ТРЦ «Магеллан» в Києві.

29.09.2017  АМКУ дозволив Сергію Тігіпку придбати акції «VS Банку», який належить «Сбербанку Росії».

ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн» (засновано японською корпорацією «Сумітомо корпорейшн», оптова торгівля засобами захисту рослин. Окрім цього ТОВ «Сумітомо Електрик Борднетце-Україна» відкрило завод у Чортківі по виробництву проводки для автомобілів «Фольксваген» та «Ауді») 26.04.2018 АМКУ дозволив компаніям «Kuraray Co., Ltd.» та «Sumitomo Corporation» (обидві – м. Токіо, Японія) на створення спільного підприємства «Japan JV», та дозволив через це підприємство створити фірму «JV» разом з «PTT Global Chemical Public Company Limited» (м. Бангкок, Таїланд).
ТОВ «Кернел-Трейд» (Андрій Веревський) З річного звіту АМКУ за 2017 рік стало відомо, що відомство оцінює частку ТОВ «Кернел-Трейд» на ринку олії соняшникової рафінованої бутильованої в Україні в 35%, але даних про порушення Антимонопольним комітетом справи немає.

21.07.2017 АМКУ дозволив ТОВ «Павлоградзернопродукт» придбання складів у Дніпропетровській області, що  належать ТОВ «Кернел-Трейд».

Дочірнє підприємство «Прикарпатзахідтранс» 22.12. 2015 г. АМКУ надав дозвіл компанії «International trading partners ag»  придбати 100% акцій компанії «Юго-Западное акционерное общество трубопроводного транспорта нефтепродуктов» (Росія). Власником швейцарської компанії «ITP» є громадянин Німеччини Анатолій Шефер з реєстрацією у Москві. Шефер пов’язаний з оточенням Віктора Медведчука (див. «Медведчуківський дизель для українських солдатів»).

Крім того, Антимонопольному комітету було відомо, що Шефер зберігає $30 млн для здійснення угоди на рахунках ПАТ «Московский индустриальный банк».

ТОВ «АТБ-Інвест» (Геннадій Буткевич, Віктор Карачун, Євгеній Єрмаков) 26.02.2018 АМКУ дозволив «АТБ-Інвесту» придбати супермаркет «Білла-Україна» в Одесі.

12.10.2017 АМКУ дозволив «АТБ-Інвесту» придбати логістичний комплекс у ТОВ «Інтенсив» (Львів).

ТОВ «АТБ-маркет» 18.02.2016 Київський апеляційний господарський суд задовольнив позов ТОВ «АТБ-маркет» і скасував рішення АМКУ про стягнення з компанії штрафних санкцій за участь у картельній угоді між великими продуктовими торговими мережами України.

ТОВ «АТБ-маркет», що володіє мережею магазинів формату «дискаунтер» в Україні, за дев’ять місяців 2017 року відкрило 55 магазинів, 25 з яких – в західному регіоні, тим самим розширивши мережу до 887 торгових об’єктів в 21 області України.

ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» (Гліб Загорій) 16.06.2017. АМКУ надав дозвіл «Дарниці» на придбання акцій ПАТ «НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» (Київ), що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства.

07.12.2017. АМКУ оштрафував «Дарницю» на 136 тис за подання недостовірної інформації по справі щодо придбання акцій «Борщагівського ХФЗ» – нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Загорій Гліб Володимирович, який є бенефіціарним власником ПрАТ «ФФ «Дарниця» (річний дохід 2 млрд грн), у 2015 році був пов’язаний відносинами контролю з такими суб’єктами господарювання: ТОВ «Редакція Газети «Здоров’я», ТОВ «Оптова компанія «Дарниця», ТОВ «Аргофірма Насіння», про що не було зазначено в заявах про надання дозволу на концентрації.

13.06.2016. АМКУ закрив закрив провадження у справі про порушення «Дарницею» законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, під час рекламування препарату «Мірамістин».

ТОВ «Дебтекс Україна» 20.09.2017 АМКУ почав дослідження  залучення Фондом гарантування вкладів фізосіб майданчиків ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» та ТОВ «Дебтекс Україна» до реалізації банківських боргів на суму 13 млрд грн. «Дебтекс Україна» і «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» – українські «дочки» американських компаній «Debt Exchange Inc» (DebtX) і «First Financial Network» (FFN). До їх створення були причетні юристи компанії «Aequo».
ПрАТ «ВФ Україна» З річного звіту АМКУ за 2017 рік відомо, що Комітет розглядає справи за ознаками порушення ПрАТ «Київстар» та ПрАТ «МТС Україна» (тепер «ВФ Україна») законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг рухомого (мобільного) зв’язку шляхом застосування різних цін до рівнозначних угод з покупцями без об’єктивно виправданих на те причин.

 

Юрій Ніколов, «Наші гроші»