Держаудитслужба побоялася перевіряти тендери «Селидіввугілля» нібито через страйк шахтарів
17.05.2018   //  

Управління Східного офісу Державної аудиторської служби в Донецькій області визнало неможливим проведення ревізії ДП «Селидіввугілля» через безстроковий страйк шахтарів підприємства, які вимагали погасити заборгованість по зарплаті.

Відповідний лист регіонального управління Держаудитслужби оприлюднило видання «Вчасно».

В кінці 2016 року «Селидіввугілля» по неконкурентній процедурі провело закупівлі продуктів харчування у ТОВ «ВФ «Корнер-Пак». Через підозри у закупівлі продуктів по завищеним цінам активісти руху «Сильні громади» на початку 2017 року звернулися до Держаудитслужби з проханням провести перевірку. З другої спроби служба включила «Селидіввугілля» до річного плану ревізій.

Перевірка почалася 28 грудня 2017 року, але вже наступного дня її призупинили через «виконання інших контрольних завдань».

Поновити ревізію було заплановано 19 лютого 2018 року, але за три дні до цього керівництво «Селидіввугілля» повідомила ревізорів про напружену соціальну ситуацію на підприємстві – через заборгованість по зарплаті за грудень-січень 2017-2018рр. шахтарі оголосили безстроковий страйк. Внаслідок цього перекрили під’їздні шляхи до підприємства та заблокували адміністративні будівлі. Ця ситуація, заявило керівництво вугільного підприємства, не дозволяє йому надати ревізорам необхідні документи, та створює небезпечні умови для життя та здоров’я самих перевіряючи.

Аудитори врахували попередження і склали акт про неможливість проведення ревізії.

 

Від «Наших грошей»

З серпня 2016 року по січень 2017 року «Селидіввугілля» в системі «Прозорро» оприлюднило звіти про 380 закупівель на 1,04 млрд. Переважна більшість –

334 закупівлі товарів/послуг, були проведені по «допороговій» ціні 199 999 грн. на суму 67,00 млн грн.

Також НАБУ підозрює посадовців «Селидіввугілля» в зловживаннях при закупівлі устаткування, запчастин та інших товарів у ТОВ «Тріалтрейд», ТОВ «Доненергоекспорт» і ТОВ «Універсал Інвест-Строй». В рамках цієї справи в січні 2018 року було проведено обшуки в будівлі за адресою Хмельницького, 26 в Києві, яка є офісом бізнесмена Віталія Кропачова. НАБУ також обшукало його автомобілі та будинок.

Кропачова називають представником в вугільній галузі першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка.

Пропри розслідування НАБУ, «Селидоввугілля» продовжує укладати угоди з фірмами з орбіти Кропачова з неринковою «маржою».

Нагадаємо, НАБУ також підозрює голови Держаудитслужби Лідію Гаврилову в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації.

За даними ЗМІ, 7 травня шахтарі «Селидіввугілля» провели мітинг біля адмінбудівлі підприємства, при цьому шахти роботу не припиняли.