Американський виробник продав «Укргазвидобуванню» турбокомпресорів на 1,4 мільярди (додано)
17.05.2018   //  

(додано повідомлення «Укргазвидобування»)

ПАТ «Укргазвидобування» 14 травня уклало дві угоди з компанією «Solar Turbines International Company» (США) про поставку обладнання на $55,50 млн, або 1,45 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять:

  • один резервний турбокомпресорний агрегат з компресорами типу С61 і С51 та газотурбінним двигуном Titan 130 для Хрестищенської ДКС за $15,49 млн;
  • один резервний і два робочі турбокомпресорні агрегати з тандемними компресорами С61 та газотурбінним двигуном Mars 100 для Червонодонецької ДКС за $40,01 млн.

Передбачена оплата на умовах документарного безвідкличного подільного акредитиву.

У протоколі засідання тендерного комітету “УГВ” сказано, що закупівлю провели без торгів через відсутність конкуренції по заявці Департаменту наземної інфраструктури. Питання придбання турбокомпресорних агрегатів було розглянуто та погоджено на засіданнях науково-технічної ради та Інвестиційного Комітету ПАТ «Укргазвидобування».

«Solar Turbines» – це дочірня компанія американської корпорації «Caterpillar». Торік «Укргазвидобування» замовило їй робочий та резервний турбокомпресорні агрегати Centaur 40 за $10,90 млн.

Після публікації цього матеріалу, департамент комунікацій «Укргазвидобування» повідомив у відповідь на запит «Наших грошей» наступне:

«На Хрестищенській та Червонодонецькій дожимних компресорних станціях (ДКС) експлуатується обладнання виробництва компанії Solar Turbines, а саме: чотири турбокомпресорних агрегати з компресорами С61+С51 та газотурбінним двигуном Titan130, що працюють без резерву – на Хрестищенській ДКС та два турбокомпресорних агрегати з компресором С41 та газотурбінним двигуном Taurus70 – на ІІ ступені Червонодонецької ДКС.

Головним чинником при виборі обладнання для Хрестищенської ДКС була необхідність у встановленні саме аналогічного турбокомпресорного агрегату, який буде забезпечувати резерв існуючого обладнання при проведенні капітальних ремонтів та регламентних робіт.

При виборі обладнання для реконструкції І ступеня Червонодонецької ДКС, на якій наразі встановлено морально та фізично застарілі газомотокомпресори 10ГКНА (виробництва «РУМО», Російська Федерація), керувалися тим фактом, що роботу ДКС на ІІ ступені забезпечують турбокомпресорні агрегати виробництва компанії Solar Turbines. У даному випадку встановлення турбокомпресорних агрегатів з тандемними компресорами С61 та газотурбінним двигуном Mars100 забезпечить послідовну роботу ДКС обладнанням виробництва одного і того ж виробника.

Враховуючи, що поставку обладнання виробництва компанії Solar Turbines може здійснити лише сам виробник, який не передає повноваження з продажу своєї продукції іншим компаніям, ПАТ «Укргазвидобування» уклало прямі договори з компанією Solar Turbines International Company (м. Сан Дієго, США), як з безальтернативним постачальником».

 

ПРОТОКОЛ:

Протокол № 822 від 16.11.2017 року

Засідання Тендерного комітету ПАТ «Укргазвидобування» м. Київ

Головував Раздобарін С.М.Голова Тендерного комітету

Члени Тендерного комітету ПАТ „Укргазвидобування”:

      Стельмах Н.Г.

      Сидорак Р.М.

      Оропай П.Ю.

      Зуєв Р.С.

      Курилич Л. Б.

      Шайтанова Т.М.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Розгляд питання щодо закупівлі 42120000-6Насоси та компресори (Турбокомпресорний агрегат з тандемними компресорами С61 та газотурбінним двигуном Mars100) без проведення процедури закупівлі.

РОЗГЛЯДАЛИ:

Заявку Департаменту наземної інфраструктури від 02.11.2017 р. № 33/2-306 з пропозицією та обґрунтуванням необхідності 42120000-6-Насоси та компресори (Турбокомпресорний агрегат з тандемними компресорами С61 та газотурбінним двигуном Mars100, 3 од.) без проведення процедури закупівлі та укладання Договору з «Solar Turbines International Company».

Зокрема зазначено, що закупівля підпадає під дію пункту 2.3. Порядку закупівель товарів, робіт та послуг затвердженого наказом ПАТ «Укргазвидобування» від 01.08.2017 р. № 497 (далі – Порядок), а саме: дія цього Порядку не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є:

2.3.2.14. товари, роботи чи послуги, які можуть бути поставлені, виконані чи надані тільки певним постачальником (виконавцем), за відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) та альтернативи.

На даний час на Червонодонецькій ДКС, І ступінь, працює компресорний цех, оснащений газомотокомпресорами типу 10ГКНА у кількості 15 од. загальною максимальною потужністю 16,5 МВт.

Газоперекачувальні агрегати експлуатуються з 1972 року, відповідно, обладнання має значне напрацювання (100 тис. мотогодин і більше, середній термін експлуатації складає понад 33 роки) та потребує частих високовартісних ремонтів, енергоємне в порівнянні з сучасними аналогами. З кожним роком зростають виробничо-технологічні витрати та витрати на проведення капітального ремонту і технічного обслуговування основного та допоміжного обладнання ДКС. Техніко-економічні та екологічні характеристики ГМК 10ГКН не відповідають сучасним вимогам, які ставляться до газопоршневих компресорних агрегатів.

Разом з цим, у зв’язку з великою кількістю ремонтно-відновлювальних робіт та затримками в постачанні необхідних запасних частин все більше відтерміновуються виконання середніх ремонтів, які повинні виконуватись через кожні 8000 мотогодин напрацювання. На даний час вже одинадцять ГМК потребують проведення середніх ремонтів. При цьому напрацювання деяких ГМК з початку експлуатації становить більше 167 тисяч мотогодин, що позначається на надійності роботи та кількості виходів з ладу окремих вузлів та систем. Так, кількість відмов за місяць становить більше 200.

Подальша експлуатація морально та фізично зношених ГМК 10ГКН призведе до більш частих аварійних відмов обладнання, що негативно позначиться на показниках видобутку газу та вилучення вуглеводневого конденсату Шебелинського ГКР, продукція якого компримується газомотокомпресорами.

Надмірні експлуатаційні витрати, фізична та моральна зношеність ГМК 10ГКН, загальний моторесурс яких перевищує паспортні дані, та відсутність запчастин для капітального ремонту є першочерговими чинниками для виведення їх з експлуатації та заміни на сучасні агрегати.

Враховуючи вищезазначене, з метою забезпечення безперебійної роботи Червонодонецької ДКС, І ступінь виникає потреба у встановленні нового обладнання на заміну існуючим ГМК 10ГКНА, яке буде розміщене на власному майданчику нової ДКС. У якості такого обладнання прийняті турбокомпресорні агрегати з тандемними компресорами типу С61 та газотурбінним двигуном Mars100 (2 в роботі, 1 в резерві) виробництва компанії «Solar Turbines». Також слід зазначити, що питання придбання турбокомпресорних агрегатів було розглянуто та погоджено на засіданнях науково-технічної ради та Інвестиційного Комітету ПАТ «Укргазвидобування».

Очікувана вартість закупівлі: 40 010 412,00 доларів США (1 290 373 284,00 грн. з ПДВ по курсу НБУ на 30.10.2017р. 26,875781 грн./дол.)

Умови оплати: документарний безвідкличний ділимий акредитив

Строк надання послуги (виконання робіт): 3-4 квартал 2018р.

 

ВИРІШИЛИ:

  1. Департаменту наземної інфраструктури укласти Договір з «Solar Turbines International Company» на придбання 42120000-6Насоси та компресори (Турбокомпресорний агрегат з тандемними компресорами С61 та газотурбінним двигуном Mars100, 3 од.) без проведення процедури закупівлі з загальною очікуваною вартістю 40 010 412,00 доларів США (1 290 373 284,00 грн. з ПДВ по курсу НБУ на 30.10.2017р. 26,875781 грн./дол.) у відповідності до п. 2.3. Розділу 2 Порядку закупівель товарів, робіт та послуг ПАТ «Укргазвидобування», затвердженого наказом ПАТ «Укргазвидобування» від 01.08.2017 р. № 497, а саме: дія цього Порядку не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є:

2.3.2.14. товари, роботи чи послуги, які можуть бути поставлені, виконані чи надані тільки певним постачальником (виконавцем), за відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) та альтернативи.

  1. Повідомити (письмово) про дане рішення Департамент наземної інфраструктури, зобов’язати в день укладання договору надати до відділу організації закупівель його копію.