Сільрада дає «порошенківцю» півмільйона за білоруський трактор, викинувши дешевшу фірму через українську збірку
16.05.2018   //  

КП «Господар ІК» (с. Луганка, Кіровоградська обл.) 13 квітня повідомило про намір укласти угоду з ТОВ «Укравтозапчастина» про закупівлю трактора за 538 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Із річною гарантією хочуть замовити трактор Беларус-82.1 білоруської збірки у 2018 році.

На сайті групи «АІС», українського дилера «Мінського тракторного заводу» (Білорусь) вони продаються за цінами від 530 тис грн.

Ціна майбутньої угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 570 тис грн.

Єдиний конкурент – миколаївське ТОВ «Техноторг» Ігоря Калюжного та Євгена Березовського – пропонував такий самий трактор Беларус-82.1 на 6% дешевше. Однак замовник відхилив його пропозицію через українську збірку трактора, тоді як у тендерній документації вимагалась тільки білоруська збірка, а також за відсутність інформації про походження товару.

«Техноторг» оскаржив своє відхилення в АМКУ. Скаржник заявив, що надав на трактор сертифікат, де вказано, що той зібраний «Техноторг-Доном» в Україні. Також він нагадав, що предметом закупівлі був «трактор МТЗ-82.1 (або еквівалент)», повним аналогом якого є пропонований трактор Беларус-82.1.

Адмінколегія не задовольнила скаргу, бо пропозиція «Техноторгу» дійсно не відповідала умові тендерної документації щодо місця збірки трактора. Водночас саму вимогу щодо виключно білоруську збірку ніхто не оскаржував, коли це було можливо по строках.

За словами державної уповноваженої Агії Загребельської, «у разі оскарження такої вимоги, остання була б з високим рівнем вірогідності визнана колегією дискримінаційною. Але на цій стадії, на жаль, колегія вже не мала змоги оцінити законність «прихильності замовника до білоруського».

Бенефіціаром «Укравтозапчастини» значиться киянин Олександр Діденко. Власниками компанії є кіпрська фірма «Вівакрест лімітед» («Vivacrest Limited») і ТОВ «Салон-магазин «Алеко», контролером якого є Олександр Булан. Сьогодні частка «Алеко» зареєстрована на ТОВ «Калвебб», однак раніше у складі засновників була британська компанія «Бартон Юк Лімітед», яка входила до складу засновників ТОВ «Агростар-Україна» разом з Олегом Зіміним. Саме він, за даними ЗМІ, контролює «Укравтозапчастину».

Крім того, свого часу засновником «Алеко» було ЗАТ «Український промислово-інвестиційний концерн», яке після реорганізації в ПАТ було ліквідовано в 2012 році. Підприємства, що були засновані ПАТ ще раніше увійшли до групи «Укрпромінвест».

Основним власником «Укрпромінвесту» був нинішній президент Петро Порошенко, партнерами виступали його армійський друг Ігор Кононенко (нині перший замголови парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка») та студентські одногрупники Кононенка Олег Зімін і Олег Свинарчук (змінив прізвище на Гладковський і очолив Міжвідомчу комісію з експортного контролю зброї, контролює компанію «Богдан»).

Із 2017 року «Укравтозапчастина» отримала підрядів на 283 млн грн.