Філатовці викинули «приватівців», щоб друг Вілкула за 200 мільйонів ремонтував дороги Дніпра лопатою замість асфальтоукладника (додано)
15.05.2018   //  

(додано повідомлення про відхилення “Вестишляхбуд”)

Адмінколегія АМКУ не задовольнила скаргу ТОВ «Територія Д» щодо відхилення фірми з тендеру Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради щодо поточного ремонту автошляхів на очікувану суму 250,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На торги прийшли три фірми: «Територія Д», ТОВ «Весташляхбуд» і ТОВ «Тракція Інфра». Однак замовник допустив до аукціону лише останні дві. «Весташляхбуд» запропонувало ціну в 200,05 млн грн., що на 20% нижче від очікуваної вартості закупівлі. «Тракція інфра» зупинилась на стартовій заявці 222,22 млн грн.

«Територія Д» була відхилена через відсутність технічних паспортів на залучену техніку та одного з додатків до договору з ТОВ «Будівельні відходи» про поводження з відходами, який мав підтвердити можливість «Території Д» щодо вивезення сміття.

Фірма оскаржила своє відхилення в АМКУ. Але в ході розгляду підтвердилось, що фірма мала надати копії документів на орендовану техніку. І тому її відхилення з цієї підстави таки було правомірним.

Стосовно договору на вивезення сміття виявилось, що «Територія Д»  подала угоду з ТОВ «Будівельні відходи» і додатки до цієї угоди №№1,2 і 4. Тоді як за умовами цього тендеру потрібно було пред’явити договори з усіма додатками до них. Третій додаток фірма не подала, оскільки вважала, що він не укладений через непідписання його всіми сторонами угоди. Однак Департамент благоустрою з власної ініціативи звернувся до «Будівельних відходів» і фірма повідомила, що додаток №3 до угоди з «Територією Д» укладений. А відтак вважається, що «Територія Д» не виконала вимогу Департаменту стосовно подання договору з усіма додатками, тому була відхилена правомірно.

Також скаржник оскаржував допуск конкурентів до торгів. «Територія Д» вважала недійсним договір «Тракції Інфра» з єдиним водієм і вказувала на відсутність у «Весташляхбуду» машини для холодного фрезерування, укладальника асфальтобетону та екскаватора, без яких неможливо надати всі передбачені закупівлею послуги.

Скріншот рішення АМКУ, в якому зафіксовано позицію комунальників Дніпра щодо технології ремонту доріг міста.

Однак виявилось, що замовник хоч і бажав, аби переможець тендеру ремонтував дороги за допомоги фрезерувальної машини та асфальтоукладальника, однак не вимагав документального підтвердження наявності цих агрегатів у учасників торгів. Те саме стосувалось екскаватора, яким з одного боку вимагалось вантажити сміття, а іншого боку не вимагалось його наявності.

На засіданні представник замовника повідомив, що фрезерування можна виконувати відбійними молотками, а розробку ґрунту і навантаження сміття – вручну. Таким чином «Весташляхбуд» допустили до торгів, бо фірма вказала у довідці іншу техніку та подала паспорти на неї.

У свою чергу «Весташляхбуд» не оприлюднила в тендерній пропозиції документів з кошторисними розрахунками, у яких би мало вказати суми коштів, які фірма хоче отримати за послуги, та техніку, на яку і нараховуватимуться гроші.

Після публікації  «Нашими грошами» вранці 15 травня даних про відсутність кошторисів в заявці «Весташляхбуду», Департамент благоустрою наприкінці робочого дня оприлюднив рішення про відхилення заявки «Весташляхбуду» через відсутність кошторисів.

Фірму відхилили через невідповідність її тендерної пропозиції умовам тендерної документації. Разом з тим, специфіка відкритих торгів з публікацією англійською мовою (так званих «євроторгів») полягає у тому, що замовник допускає до участі в аукціоні лише ті тендерні пропозиції, до яких немає претензій щодо відповідності умовам тендерної документації. Відтак відхилення після аукціону з цих підстав – є неправомірним, і «Весташляхбуд» може оскаржити її відхилення в АМКУ.

Засновниками фірми «Територія-Д» є Данило Олександрович Ковалевський і ТОВ «Торонадо-Л.Т. Сервіс», підписантом – Тетяна Резніченко, а керівником – Олександр Миколайович Ковалевський. Останній із Наталією Дзюбою і Сергієм Банкожитенком володіє фірмою «Торонадо-Л.Т. Сервіс», співвласником якої раніше був син екс-начальника ДП «Дніпропетровський облавтодор» Тарас Палій.

Після зміни влади у 2014 р. на Палія було відкрито два кримінальні провадження щодо привласнення бюджетних коштів на ремонті доріг фірмою «УПС». У 2015 р. обидві справи закрили. Наприкінці того ж року він уступив половину «УПС» словацькій фірмі «Ароґраф» Ірини Гунази, відомої як контактна особа міської організації партії «Україна майбутнього» Святослава Олійника. Останній був заступником тодішнього губернатора Ігоря Коломойського (детальніше у статі «Приватна» конвертація боргів Дніпропетровська»). Нині Палій лишився директором «УПС», а володіє фірмою Дмитро Култишев. У свою чергу мері Дніпра Борис Філатов в 2016 році посварився з Ігорем Коломойським і зараз вживає заходів аби відібрати у нього контроль над місцевим аеропортом.

Створена у 2016 році «Тракція Інфра» зі статутним капіталом 1 тис грн. цьогоріч виграла єдиний підряд Дніпровської міськради на поточний ремонт автошляхів за 100,00 млн грн.

Зараз нею володіють Павло Пасинков (1%) і ТОВ «Тракція Україна» (99%), а керує Олександр Петренко. Засновниками «Тракція Україна» є ТОВ «Келіо» Олени Мамон і Маргаріти Карагодіної (49,9%) та АТ «Дорожньо-Мостове Підприємство «Білосток» (Польща) (50,1%). Кінцевим бенефіціаром через польську фірму значиться поляк Пшемислав Вжесінський, однак раніше ним був литовець Рекашюс Роландас. Останній у 2016 р. у якості директора з розвитку польської корпорації «Тракція» («Trakcja PRKII SA») зустрічався з мером Дніпра Борисом Філатовим у Литві.

При цьому частину будівельної техніки «Тракція Інфра» орендувала (скріншот ліворуч) у ТОВ “Майстер-буд” Дмитра Мішалова, батька Вячеслава Мішалова, який до кінця 2017 року був секретарем міськради Дніпра.

Окрім того «Тракція Інфра» оприлюднила перелік своїх працівників, що мають необхідний досвід для ремонту доріг Дніпра. Всього у ньому 20 осіб і всі вонима мають українські, а не польські ПІБ.

«Весташляхбуд» входить у концерн «Веста» одеського бізнесмена Сурена Сардаряна, якого пов’язує багаторічна дружба і спільні бізнес-інтереси з криворізьким мером Юрієм Вілкулом, а також його сином, екс-губернатором Дніпропетровщини, а нині нардепом від «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом. Фірма є монополістом на ремонт і утримання доріг у Кривому Розі.