Австрійські аудитори отримають півмільйона євро за пошуки корупції в «Нафтогазі»
08.05.2018   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 2 травня за результатами тендеру замовило «KPMG Advisory GmbH» (Австрія) послуги з проведення розслідувань на 504 тис євро, або 16,19 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На строк до кінця 2019 року замовили проведення незалежних фінансових розслідувань, антикорупційних розслідувань (форензік) для виявлення і знешкодження неправомірних дій, у тому числі й запобігання економічному шахрайству, які стосуються:

  • підозрілих операцій;
  • фальсифікації фінансової звітності;
  • порушень нормативно-правової бази;
  • хабарництва та корупції;
  • неналежних бізнес-відносин;
  • незаконного привласнення активів;
  • конфлікту інтересів.

Обсяг послуг становить 3 700 людино-годин у середньому по 136 євро або 4 375 грн.

Ціна угоди втричі нижча від очікуваної вартості закупівлі в 52,00 млн грн.

Контактною особою австрійської «KPMG Advisory GmbH», яка вперше виграла тендер в Україні, є Валерій Георгійович Недбай. У «Прозорро» він також вказаний представником українського ПрАТ «КМПГ Аудит» і латвійського адвокатського бюро «Кронбергс Чуксте Дерлінг» («Kronbergs Čukste Derling»).

Єдиним допущеним конкурентом була фірма «K2 Intelligence Ltd» (Британія) на чолі з Jeremy Michael Kroll, яка не отримувала підрядів в Україні. Однак торік «Нафтогаз» двічі намагався провести закупівлю послуг форенсік на вдвічі меншу очікувану суму 26,00 млн грн. Тоді торги відмінили після відхилення за нестачу аналогічного досвіду в усіх потенційних учасників: теперішнього суперника «K2 Intelligence Ltd», ТОВ «КПМГ-Україна», «PwC Polska Sp. z o.o.» (Польща), а також в одному випадку – ТОВ «Ернст енд Янг», а в іншому – «Ernst & Young Business Advisory Sp. k. Sp. z o.o.» (Польща).

До нинішнього аукціону не допустили три фірми. Компанію «Navigant Consulting (Europe) Ltd.» (Британія) відхилили, бо вона не надала забезпечення тендерної пропозиції, гарантійний лист про згоду з проектом договору і роздруківки з сайту рейтингового агентства. «Kroll Associates U.K. Limited» (Британія) теж не подала забезпечення тендерної пропозиції та цілу низку інших документів. А фірма «Grant Thornton Unitreu Advisory GmbH» (Австрія) завантажила у якості конфіденційних усі документи, крім витягів про реєстрацію офісів і роздруківки з сайту рейтингового агентства. Також вона нібито не підтвердила досвід міжнародних антикорупційних та фінансових розслідувань в усіх учасників команди, подала не всі необхідні сертифікати і мала трьох власних працівників замість щонайменше п’яти.