АМКУ попередив про можливість дефіциту дизпалива вже в травні: скільки заробляють імпортери
08.05.2018   //  

Мозирський нафтопереробний завод вирішив через тиждень зупинитись на ремонт разом з майже одночасною зупинкою Шебелинського НПЗ «Укргазвидобування». Останній ремонт на білоруському заводі зайняв майже два місяці, тому випадіння такого значного для України виробника дизельного палива викликало стурбованість в АМКУ.

«Антимонопольний комітет України застеріг учасників ринку нафтопродуктів утриматись від антиконкурентних практик під час зупинки нафтопереробних заводів на планові ремонти […] і запропонував учасникам ринку вжити заходів щодо завчасного планування своєї господарської діяльності на зазначених ринках з метою недопущення створення дефіциту пального на ринку на час зупинки вищезазначених заводів та, як наслідок, необґрунтованого підняття цін на нафтопродукти в роздрібній мережі», – йдеться у повідомленні АМКУ від 8 травня.

Привід для хвилювання зрозумілий. Ось-ось виникне дефіцит, яким зазвичай і користуються для отримання надприбутків.

Адресати повідомлення зрозумілі. Основними гравцями дизельного ринку після зупинки Мозиря стануть:

  • Ігор Коломойський в особі «Укртатнафти»;
  • Олександр Грановський і Андрій Адамовський через групу «Трейд комодіті»;
  • Віктор Медведчук в особі Нісана Моісєєва, який монопольно заводить дизель в український трубопровід з російської сторони.

Можливе підняття цін на дизель – хороший привід нагадати про маржі постачальників.

  • Скільки прибутків витискає завод-виробник дизелю достеменно невідомо через величезну кількість схем мінімізації витрат.
  • Поставки російського дизелю по трубі можуть приносити $40 на тонні дизелю, який нині коштує близько $1100 за тону.
  • Змішування авіакеросину з дизпаливом в якому малопомітному порту Херсонщини дає можливість зекономити на акцизі – для керосина він становить 20 євро/т, для дизелю – 139 євро/т. Тобто кожна керосину залита в суміш приносить автору коктейля додаткові 119 євро.
  • Поставки палива танкерами та поїздами дуже програють цим каналам поставок в маржинальності, яку оцінюють приблизно в $10-15 на тоні.

Блог від: Юрій Ніколов