«Приватівці» через аміачну схему вивели з «Укрнафти» за рік більше 2 мільярдів
07.05.2018   //  

ПАТ «Укрнафта» в 2017 році недоотримала доходу від реалізації аміаку на адресу ПАТ «Дніпроазот» в сумі 2,31 млрд грн.

Такі розрахунки наводить «Enkorr» на основі вивчення фінансового звіту «Укрнафти» і котирувань аміаку виробництва «Дніпроазот».

«Укрнафта» з 2011 року орендує цех синтезу аміаку на «Дніпроазот», поставляє туди свій газ, з якого виробляється аміак. В 2017 році за оренду цеху компанія щомісяця платила 10 млн грн. «Укрнафта» також платить зарплатню працівникам цеху, оплачує ремонт та інші витрати. Потім аміак продається «Дніпроазоту», яке його використовує для виробництва карбаміду.

В минулому році «Укрнафта» реалізувала 533 тис т аміаку на суму 2,78 млрд грн. Середня ціна реалізації склала 5221 грн./т.

Вказані в квартальних звітах  «Укрнафтою» обсяги продажу аміаку повністю співпадають з обсягами виробництва аміаку «Дніпроазоту» за відповідні періоди. Так, минулого року на «Дніпроазот» вироблялося від 42,2 тис т (серпень) до 46,2 тис т (жовтень) аміаку. З урахуванням середніх цін котирувань аміаку по базису EXW Дніпродзержинськ (Кам’янське), які вказало агентство «Хім-Кур’єр», ринкова вартість 533 тис т аміаку склала 5,09 млрд грн.

Таким чином, різниця між ринковою вартістю аміаку та його ціною, по якій продала «Укрнафта», склала 2,31 млрд грн. (або 45% – «Наші гроші»).

За рік підприємство поставило на «Дніпроазот» біля 600 млн куб м газу, розрахункова вартість якого становить 4,80 млрд грн.

Попри збитковість співпраці з «Дніпроазотом» «Укрнафта» продовжила орендний договір на 1 квартал 2018 року.

З  2003 року «Укрнафта» контролюється менеджментом бізнес-групи «Приват» Ігоря Коломойського,  якій належить біля 43% акцій компанії. 50%+1 акція преребувають у власності НАК «Нафтогаз Україна».

«Дніпроазот» також належить групі «Приват».