«Медведчуківці» взяли більше половини з 1,4 мільярда залізниці на «формульний» дизель
24.04.2018   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 20 квітня за результатами тендерів уклала п’ять угод про постачання дизельного палива на загальну суму 1,40 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У тендерній документації та договорах ціна дизпалива Євро 5 прив’язана за формулою до курсу валют і світових котирувань Platts по десяти днях перед рознарядкою. За даними «EnKorr», ціни на 3-7% вищі за середню ринкову ціну на дату аукціонів у 26 650 грн./т.

  • ТОВ «Анвітрейд» за 840,52 млн грн. поставить 30 тис т російського, білоруського чи угорського дизелю по 27 752-28 400 грн. за тонну.

Засновником «Анвітрейду» є компанія «Wexler Global Trading Sp z o o» (Польща), керівником – Петро Белз, а підписантом – Світлана Ященко. За даними «MojePanstwo», партнерами Белза у польській фірмі є Ольга Лошчинська і Руслан Попович.

Також Белз віднедавна значиться засновником ТОВ «Оптімусойл», яке раніше належало швейцарській компанії «Глуско Енерджі» ізраїльського бізнесмена Нісана Моісєєва, який є другом Віктора Медведчука – кума президента Росії Володимира Путіна, представника України в Мінській тристоронній контактній групі.

Нагадаємо, вищеназвана швейцарська «Glusco energy SA» володіє ТОВ «Глуско Україна», котре на початку року стало ексклюзивним постачальником скрапленого газу з заводів російської «Роснафти» та найбільшим імпортером цього палива в Україну.

Як пише «EnKorr», компанія «Оптімусойл» близька до холдингу «Wexler», ексклюзивного оператора із відвантаження «трубопровідного» дизелю автомобільними партіями. Вона зареєстрована по пров. Музейному, 4 – в одному будинку з «Анвітрейдом», а раніше – ще й із ТОВ «Креатив Трейдинг» Олексія Максименка. Останнє ЗМІ пов’язують із Віктором Медведчуком, як і британську компанію «Wexler Global LP».

  • ТОВ «Август Пром» отримає 282,00 млн грн. за 10 тис т російського, білоруського, литовського, грецького чи туркменського дизелю по 28 200 грн. за тонну.

«Август Пром» зареєстрована за однією адресою зі скандальної «Трейд Коммодіті».

Група Грановського («Трейд Коммодіті», «Август Пром», «Газтрейд», «Мета Оіл», «Торум», «Фідея») почала отримувати підряди залізниці у квітні 2016 року. Відтоді залізниця уклала із цими фірмами угод на 7,39 млрд грн.

Нагадаємо, торік у справі щодо поставок «Трейд Коммодіті» палива для армії НАБУ затримувало одного з інвесторів компанії Володимира Трофименка, головного тендерника армії Володимира Гулєвича та замміністра оборони Ігоря Павловського.

Іншим інвестором «Трейд Коммодіті» є Андрій Адамовський, бізнес-партнер впливового нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського. Адамовський має робочий кабінет у бізнес-центрі «Євразія» у офісному приміщенні, перед входом до якого висить табличка «Приймальня народного депутата Олександра Грановського».

  • ПП «ОККО Контракт» Віталія Антонова дадуть 274,39 млн грн. за 10 тис т російського, білоруського, литовського, польського чи угорського дизелю по 27 439 грн. за тонну.

Нагадаємо, тендери в АМКУ блокувало незадоволене застосуванням формули ТОВ «Зеніт Склад», пов’язане з тією ж «Трейд Коммодіті». Однак адмінколегія його не підтримала.