Прокурор пом’якшив статтю клерку Держземінспекції, який вимагав 800 тисяч за 88 гектарів
23.04.2018   //  

Октябрський райсуд Полтави призначив покарання у вигляді 25,5 тис грн. штрафу колишньому співробітнику Держземінспекції Полтавщини (нині Держгеокадастр) Олександру Авраменку, який вимагав хабар за сприяння у вирішенні земельного питання відносного 88 га землі. Про це написала Дарина Синицька у виданні «Полтавщина».

Авраменко до 2016 року був керівником Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель у Полтавській області. Пізніше діяльність органу припинили, і утворили новий — ГУ Держгеокадастру у Полтавській області. Авраменко намагався стати заступником начальника новоствореного органу, але конкурс не виграв. Нині він разом із дружиною володіє ТОВ «Горизонт».

За даними реєстру судових рішень, упродовж року директор СФГ «Род» звертався до полтавського Держгеокадастру із заявами про поновлення договору оренди земельної ділянки у Жданівській сільраді, яка знаходиться між селами Ждани і Хитці Лубенського району. Йому щоразу відмовляли.

У жовтні 2017 року питанням договору доручили займатися іншому представнику фірми. Той познайомився із Авраменком, який пояснив, що без впливу у Держгеокадастрі поновити договір не вдасться і запропонував допомогу. За його словами, для вирішення питання потрібно $26,4 тис (по $300 за кожен гектар землі).

У грудні 2017 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження. В рамках розслідування справи оперативники вилучили документи фірми Авраменка «Горизонт», серед яких була і технічна документація на землю, поновлення договору оренди якої намагався домогтися представник «Роду».

12 січня 2018 р. представнику «Роду» вдалося отримати додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. Договір зареєстрували. За три дні Авраменко почав вимагати гроші за сприяння у поновленні оренди для службових осіб геокадастру. Затримали Авраменка 23 січня під час отримання 757 тис грн. хабара, які зімітували правоохоронці.

Авраменко уклав угоду про визнання винуватості із заступником начальника відділу прокуратури Полтавської області Антоном Гомлею. Згідно з документом, колишній чиновник визнавав провину та погоджувався на покарання у вигляді 25,5 тис грн. штрафу.

Суд угоду затвердив, визнавши Авраменка винним в одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч.2 ст.369-2 ККУ).

Водночас, видання звернуло увагу, що провадження щодо Авраменка відкривали за ч.3 ст.369-2. За нею йому загрожувало від 3 до 8 років позбавлення волі без можливості призначити штраф. Тобто справу перекваліфікували, полегшивши статтю.