Маріупольці викинули місцевого постачальника за поганість палива і скупились у ОККО на 16 мільйонів
20.04.2018   //  

КП «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління» 17 квітня за результатами відкритих торгів уклало договір із ПП «ОККО контракт» щодо поставки 587 250 літрів палива за 15,85 млн грн з ПДВ. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Замовлено 450 тис. л дизпалива євро марки Л (марка С) та 127,25 тис. л марки З (марка F) Договірна ціна за літр палива в обох випадках становить 27 грн з ПДВ.

Участь в аукціоні взяли дві фірми – ТОВ «Маргаз» та ПП «ОККО контракт». У ході аукціону жодна з компаній не грала на пониження. Первинна цінова пропозиція «ОККО» була дорожчою на майже 10%, тож за цим критерієм перемога мала дістатись «Маргазу».

Однак, кілька днів потому, 16 березня, відбувся відбір проб палива потенційного переможця. Отримані замовником результати випробування показали, що паливо «Маргазу» не відповідає вимогам ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови» одразу по низці пунктів («метановий індекс», «температура спалаху в закритому тиглі», «змащувальна здатність: діаметр плям зносу за температури 60⁰С», «фракційний склад», «вміст сірки»).

У зв’язку з тим, що результати аналізу показали невідповідність палива показникам, зазначеним у паспорті якості та сертифікаті відповідності, наданим учасником у складі тендерної пропозиції, – заявку учасника відхилили.

23 березня замовник акцептував пропозицію «ОККО». Це рішення замовника «Маргаз» намагався оскаржити в АМКУ, однак відкликав скаргу, відтак її розгляд було припинено.

Київське ПП «ОККО контракт» входить у концерн «Галнафтогаз» Віталія Антонова. Керівником підприємства є Сергій Стоянський. З початку року фірма отримала замовлень від бюджетників на понад 1,6 млрд грн.

ТОВ «Маргаз» належить подружжю Івану та Ніні Фомиченкам та їхній доньці Ользі Востріковій, ще частка зареєстрована на ТОВ «Байт», підконтрольне Востріковій та Ніні Фомиченко.

Як повідомляли «Наші гроші», Іван Фомиченко у 2006-2010 роках був депутатом Маріупольської міськради.

Фірма «Маргаз» володіє пакетом із 77% акцій «Маріупольгазу». Ще 11% належать кіпрському офшору «ЮАйТіСі Лімітед» («UITC Limited») Світлани Савчук, вдови Олександра Савчука, який був співвласником ПрАТ «Азовмаш» разом зі структурами екс-нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

З 2009 року фірма отримала замовлень на понад 275,45 млн грн, 234,79 млн грн з яких – у період з початку 2016 року через «Прозорро» за договорами з бюджетниками Донецької області. Зокрема, «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління» здійснило фірмі замовлень на 16,85 млн грн.