Дружина замголови Солом’янського райсуду зайшла в фірму і відразу задрала тариф на тепло у Згурівці
19.04.2018   //  

З листопада 2017 року по березень 2018 року фірми, співзасновником яких з осені минулого року стала дружина заступника голови Солом’янського райсуду м. Києва Тараса Оксюти Людмила Руль, виграли підряди загалом на суму 7,98 млн грн. Про це свідчать дані системи закупівель «Прозорро», декларації судді та Єдиного держреєстру юросіб.

У вересні 2017 року Людмила Руль, її брат Віталій Руль та киянин Андрій Торубара створили ТОВ «Альтернативне тепло Березань». У січні та лютому цього року ця компанія виграла три тендери на виконання послуг з забезпечення тепловою енергією загалом на 2,53 млн грн. Замовником виступили виконком, відділ освіти та відділ культури Березанської міськради Київської області.

Зауважимо, що після укладення договорів по переговорній процедурі у подальшому сторони уклали додаткові угоди, якими було збільшено тариф на теплову енергію з 1412,46 грн/Гкал до 1634,72 грн/Гкал (по одному з договорів – до 1565,22 грн/Гкал). При цьому невідомо наскільки зменшився обсяг продукції, який у результаті поставить фірма споживачам. Є протокол розгляду змін до договору лише стосовно маленької угоди на 75 тис грн, з якого видно, що з 55,5 Гкал обсяг зменшився до 48 Гкал.

У жовтні минулого року Людмила Руль з братом також заснували ТОВ «Альтернативне тепло Згурівка». З листопада 2017 р по березень 2018 р ця фірма по переговорній процедурі отримала підряди загалом на 4,38 млн грн на постачання теплової енергії і гарячої води. Замовниками послуг у фірми Рулів стали Головне управління Нацполіції у Київській області, Головне управління Держгеокадастру у Київській області, Згурівська РДА, Теруправління Державної судової адміністрації у Київській області (Згурівський райсуд), Київське квартирно-експлуатаційне управління, Броварська ОДПІ, Згурівський профліцей, а також Переяслав-Хмельницьке об’єднане управління Пенсійного фонду.

26.10.2017 виконком Згурівської селищної ради прийняв рішення, яким визначив ТОВ «Альтернативне тепло Згурівка» єдиним постачальником на території с. Згурівка (від котельні по вулиці Київська, 12-А для всіх категорій споживачів). При цьому вказаним рішенням виконкому було встановлено тариф на теплову енергію для бюджетних організацій у розмірі 1550,02 грн/Гкал. У закупівлях за листопад і грудень 2017 року справді у договорах був зазначений такий тариф. Однак, у подальшому тариф споживання теплової енергії в угодах зріс до 1634,72 грн/Гкал.

Відзначимо, що ТОВ «Альтернативне тепло Згурівка» замінило собою попереднього монополіста по теплопостачанню у Згурівці – ТОВ «Укртепло Київ». Остання у 2015 році без конкурсу реалізувала «інвестиційний проект», у результаті якого замінила державну котельню на свою: на базі згурівської котельні КП «Згурівський комбінат комунальних підприємств» ТОВ «Укртепло Київ» запустило два твердопаливних котли на пелетах та дровах. Фірму «Укрепло Київ» контролює Іван Надєїн, представник «УДАРу», голова ГО « Комітет енергетичної незалежності України» (у цій структурі також світився нинішній заступник глави Адміністрації президента України Ростислав Павленко).

ТОВ «Укртепло Київ» зайшло на ринок опалення на Київщині разом ще з двома фірмами – ТОВ «Київоблтепло» і ТОВ «Київцентртепло», керівник яких Володимир Костіков є багаторічним бізнес-партнером відомого «ударівця» Артура Палатного. Допоміг їм у цьому голова Київської облради Микола Бабенко.

Відзначимо, що рівно через місяць після створення ТОВ «Альтернативне тепло Згурівка» голова Київської ОДА Олександр Горган розпорядився видати цій фірмі ліцензії на виробництво, постачання та транспортування теплової енергії. При цьому цікавим є протокол засідання тендерного комітету відділу освіти Згурівської РДА від 30.01.2018, де вказано, що «ТОВ «Альтернативне тепло Згурівка» має багаторічний досвід плідної співпраці щодо постачання послуги з постачання водяної пари і гарячої води та пов’язаної продукції теплової енергії для споживачів всіх категорій».

Поза тим, ще одна фірма Людмили Руль – ТОВ «Бевеген», яку вона заснувала у вересні 2016 року, – наприкінці минулого року займалася новим будівництвом водопровідної мережі на вулицях Українська та Медова у Згурівці за 1,08 млн грн. Відповідний тендер, на якому єдиним учасником був «Бевеген», фірма виграла у жовтні торік. Замовником був КП «Згурівський комбінат комунальних підприємств».

До речі, у вересні 2017-го Людмила Руль створила ще одну фірму – ТОВ «Бевеген М».

Також у тому ж місяці торік Людмила Руль і мешканець м. Черкаси Максим Слюсар створили ТОВ «Ерле Україна», основним видом діяльності якої вказано ремонт і технічне обслуговування інших машин і устаткування. Крім того, Людмила Руль і Максим Слюсар з вересня 2017 року стали співзасновниками ПП «Кредо Сервіс», яке до цього належало ген директору фірми «Optima 770» Вячеславу Плакасову і його дружині Ксенії Плакасовій. Плакасов був одним із тих, через кого «Приватбанк» виводив кошти перед націоналізацією. Його брат Олексій Плакасов є першим заступником Голови правління «Укртатнафти».

ПП «Кредо Сервіс» зареєстроване за однією адресою у Черкасах з ТОВ «Сорго-Буд», де Максим Слюсар також є співзасновником. У березні цього року «Сорго-Буд» виграло тендер Апеляційного суду Черкаської області на реконструкцію туристичного готелю «Росава» під приміщення суду за 86,20 млн грн.

Відзначимо, що, як свідчить декларація чоловіка Людмили Руль судді Тараса Оксюти, у 2017 році вона отримала 834 тис грн інвестиційного прибутку від ТОВ «І-ІНВЕСТ». При цьому ні за назвою, ні за вказаним кодом такої фірми знайти не вдалося.

Суддя Тарас Оксюта з 2015 року займає посаду заступника голови Солом’янського райсуду м. Києва. У лютому 2017 року він подавався на конкурс на посаду члена Вищої ради правосуддя, а у грудні – на посаду судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Суддя Тарас Оксюта раніше засвітився у скандалі зі спробою рейдерського захоплення ТЦ «Глобус» у Києві. Він у жовтні 2013 року ухвалив рішення про відновлення на посаді директора компанії Олени Морріс, хоча керівником була інша особа – С. Ільченко.

Апеляційний суд згодом скасував рішення судді Оксюти, а член Вищої ради юстиції Андрій Портнов ініціював дисциплінарне провадження щодо судді. Практично одразу Оксюта подав заяву про звільнення за станом здоров’я, однак Верховна Рада так і не голосувала за це. Між тим у зв’язку з цим скандалом з посади голови Солом’янського райсуду столиці пішов Валерій Побережний.

Брат судді Олександр Оксюта раніше працював помічником судді Київського апеляційного адмінсуду, а зараз працює помічником голови Окружного адмінсуду м. Києва Павла Вовка.