Дружина судді Оксюти отримала 800 тисяч гривень від фірми, що фігурує у справі про конвертцентр
19.04.2018   //  

Фірма ТОВ «І-нвест», від якої дружина заступника голови Солом’янського районного суду Тараса Оксюти Людмила Руль отримала 834,7 тис. грн  фігурує в кримінальному провадженні щодо конвертцентрів. Про це свідчать дані Єдиного реєстру судових рішень.

Кримінальне провадження №22017101110000019 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань у січні 2017 року.Ще одне, старіше, кримінальне провадження №22015101110000121 внесене до ЄРДР 2015 року. Досудове розслідування веде слідчий відділ ГУ СБУ у м.Києві та Київській області.

За версією правоохоронців, у Києві є злочинна група, яка «запровадила на території Київського регіону протиправну фінансову схему по незаконному переведенню безготівкових грошових коштів у готівку з метою виведення капіталів підприємств легального сектору економіки в тіньовий обіг з використанням фіктивних комерційних структур».

Злочинна група «створила та придбала ряд суб’єктів підприємницької діяльності», зокрема, ТОВ «І-нвест» (ЄДРПОУ 36473568). Засновниками цієї фірми нині значаться Алла Бондар, Анна Гамарненко, Віталій Голотюк, Максим Ковбель, Олександр Кравець, Світлана Кулішова, Олег Лисенко, Анастасія Огньова, Олександр Семененко, Антон Старченко, Андрій Чепурко.

До групи входять щонайменше п’ять осіб, які «здійснюють оформлення незаконної фінансово-господарської документації та податкової звітності, зокрема, з їх частковим підробленням, а також вносять до них завідомо неправдиві дані та відомості, здійснюють керівництво та особисто приймають участь у реєстрації на території м. Києва, на підставних осіб комерційних структур з ознаками «фіктивності», налагоджують на такі підприємства надходження безготівкових грошових коштів від вітчизняних суб’єктів господарювання, налагоджують взаємодію з посадовими особами банківських установ, в яких відкривають рахунки таких суб’єктів господарювання. В подальшому, шляхом здійснення низки незаконних фінансових оборудок, зазначені кошти переводяться у готівку та привласнюються як учасниками угруповання так і їх клієнтами».

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що організаторами конвертаційного центру для своєї незаконної діяльності використовуються рахунок ТОВ «І-нвест» (ЄДРПОУ 36473568), відкритий в ПАТ «Банк Авангард».

У декларації за 2017 рік суддя Тарас Оксюта вказав, що його дружина Людмила Руль отримала 834,7 тис. грн інвестиційного прибутку за операціями з цінними паперами та деривативами. У декларації суддя Оксюта вказав назву фірми – ТОВ «І-інвест», а її код ЄДРПОУ – 36473565. В Єдиному реєстрі юросіб фірми з такою назвою і таким ЄДРПОУ відсутні, а від вищезгаданої фірми «І-нвест» з кодом 36473568 код фірми «І-інвест» відрізняється лише останньою цифрою.

Від «Наших грошей». Раніше ми опублікували матеріал про тендери, в яких беруть родинні фірми Оксюти, звернувши увагу, що фірми, вказаної в декларації судді як джерело прибутку дружини, у реєстрах ми не знайшли. На що наші читачі зауважили, що суддя міг зробити помилку в коді або назві фірми. Ми перевірили і виявили, що Оксюта, швидше за все, двічі вказав невірну інформацію – і в коді, і в назві фірми. Оскільки ліцензію на діяльність на фондовому ринку-діяльність з торгівлі цінними паперами отримувала не ТОВ «І-інвест», а ТОВ «І-нвест». Ідентифікаційний код якої лише на одну цифру – останню – відрізняється від того, який Оксюта вказав у своїй декларації: не 36473565, а 36473568. І саме ця фірма фігурує в кримінальному провадженні, описаному вище.

Нагадаємо, торік журналісти фіксували Тараса Оксюту разом із суддею Солом’янського районного суду Олександром Бобровником перед тим, як Бобровник мав вирішити обрання запобіжного заходу главі ДФС Роману Насірову. Також Оксюта відпускав менеджерку Онищенка Мар’яну Гречанюк під домашній арешт попри доводи прокурорів САПу про відсутність вільних засобів електронного контролю на території столиці та області. Ще Оксюта  засвітився у скандалі зі спробою рейдерського захоплення ТЦ «Глобус» у Києві. У жовтні 2013 року суддя ухвалив рішення про відновлення на посаді директора компанії Олени Морріс, хоча керівником була інша особа – С. Ільченко.

Брат Тараса Оксюти Олександр раніше працював помічником судді Київського апеляційного адмінсуду, а зараз трудиться помічником голови Окружного адмінсуду м. Києва Павла Вовка.