Прокуратурі не вдалося визнати недійсною закупівлю електрокара у «порошенківця», якою також займається АМКУ
18.04.2018   //  

Господарський суд Хмельницької області відмовив у позові місцевій прокуратурі, яка вимагала визнати недійсними результати тендера щодо закупівлі електромобіля Nissan Leaf вартістю 470 тис грн. комунальним підприємством по організації роботи міського пасажирського транспорту Хмельницької міськради. Про це повідомив «Незалежний громадський портал».

Правоохоронці вважають, що замовник обрав переможцем хмельницьке ПП «Автоцентр «Лига ІІ», порушивши законодавство. Зокрема, фірма не підписала кожну сторінку проекту договору із зазначенням посади, прізвища, ініціалів керівника або уповноваженої особи та не скріпило це печаткою.

Крім того, у тендерній документації «Автоцентр «Лига ІІ» надало технічний паспорт на автомобіль Nissan Leaf CXM 310042 та облікову картку, в яких міститься інформація про реєстрацію автомобіля за харківським ТОВ «Тесла моторс», дешевшу пропозицію якого відхилили через претензії до досвіду.

Також прокуратура посилалася на можливі узгоджені антиконкурентні дії між «Лига ІІ» та «Тесла Моторс». На підтвердження цього у матеріалах тендера фігурували довідки, згідно з якими сервісне обслуговування електромобіля здійснюється за адресою реєстрації «Лига ІІ», що вказує на надання переваг одному учаснику серед інших.

Під час розгляду справи суддя Юрій Гладюк дійшов висновку, що відсутність печаток, прізвища та ініціалів керівника підприємства-учасника є формальними (несуттєвими) помилками, і їх допущення не визначено законом про публічні закупівлі як підстава для відхилення пропозиції.

Що стосується інших претензій, зокрема, щодо порушення антимонопольного законодавства, то суд вирішив, що вони не є предметом дослідження у цій справі і виходять за межі позовних вимог.

Для суду не виявився переконливим наданий лист Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 19 березня 2018 року, де зазначається про початок розгляду справи відносно ПП Автоцентр Лига ІІ» і ТОВ «Тесла Моторс» з виявлення порушень антимонопольного законодавства. Суд вирішив, що лист не є підставою для визнання недійсним рішення тендерного комітету.

ПП «Автоцентр «ЛИГА-ІІ» належить депутату Хмельницької міськради від БПП «Солідарність» Григорію Галкіну, який популяризує електромобілі. За останні два роки виконавчий комітет Хмельницької міської ради надав дозвіл цій фірмі на встановлення 77 електричних зарядних станцій для зарядки електромобілів на території обласного центру.

Від «Наших «грошей»:

За даними джерела «Наших грошей» у ДФС, у серпні минулого року придбаний комунальним підприємством електромобіль в Україну імпортувало харківське ТОВ «Тесла Моторс» Анни Білоусової за 141 тис грн. без урахування акцизу, мита і ПДВ. Він використовувався на тест-драйві та нібито має заводський дефект: слабкий основний акумулятор.

В Україні електромобілі Nissan Leaf S 2015 модельного року випуску можна знайти у продажу по $35 тис, або 959 тис грн.

Григорій Галкін також володіє ПП-Автоцентр «Лига Люкс» і ПП – Автоцентр «Лига».