Родичі Мельника хочуть розстрочити сплату мільйона, незаконно отриманого за здачу податковій академії її ж гуртожитків
17.04.2018   //  

Суд стягнув з фірми сім’ї колишнього ректора Національного університету державної податкової служби України Петра Мельника в дохід держави 1,39 млн грн, які фірма отримала від вузу за надання йому в оренду його ж гуртожитків. Про це свідчить постанова Верховного Суду від 15 лютого.

Вказані 1,39 млн грн – це сума орендної плати, яку національний університет (зараз – Університет державної фіскальної служби України) сплатив фірмі «Ірпінська фінансово-юридична академія», що належить сім’ї екс-ректора Мельника. Гроші платили за оренду реабілітаційно-оздоровчого комплексу «Сосновий бір» по вул. Кірова, 3 у Ворзелі (Київська обл.), де проживають студенти та співробітники університету.

Цей комплекс раніше належав самому університету. Однак у 2007 році, коли його очолював Петро Мельник, «Сосновий бір» був незаконно проданий фірмі «Ірпінська фінансово-юридична академія» за 3,14 млн грн. У подальшому університет орендував у фірми вказаний комплекс. З 2008 по 2014 рр університет сплатив фірмі 13,02 млн грн орендної плати, тобто сума орендної плати за вказаний період перевищила суму виручки від продажу об’єкта.

15 лютого цього року Верховний Суд залишив без змін рішення суду першої інстанції, який визнав недійсним договір оренди вказаного комплексу від 13.02.2014 і стягнув з фірми в дохід держбюджету 1,39 млн грн, які національний університет сплатив за вказаним договором.

Суд відзначив, що протиправність укладення оскаржуваного договору і суперечність його мети інтересам держави і суспільства, є очевидною, про що сторони оскаржуваного договору усвідомлювали та повинні були усвідомлювати.

Суд, зокрема, спирався на рішення госпсуду Київської області від 15.08.2016, яким встановлено факт незаконного вибуття з власності держави реабілітаційно-оздоровчого комплексу «Сосновий бір» у Ворзелі та витребувано його на користь держави з незаконного володіння фірми «Ірпінська фінансово-юридична академія».

Фірма подала до суду заяву з проханням розстрочити виплати вказаним 1,39 млн грн, розгляд якої відбудеться 17 квітня.

Нагадаємо, 5 грудня 2017 року Бородянський райсуд Київської області виправдав екс-ректора Нацуніверситету ДПС України Петра Мельника, якому загрожувало до 12 років позбавлення волі. Суд визнав необґрунтованими доводи сторони обвинувачення, що відчуження протягом 2007-2008 років чотирьох держоб’єктів нерухомості, що були на балансі університету, на користь ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія» відбулося з порушенням, зокрема, за явно заниженими цінами. Серед цих чотирьох об’єктів був і комплекс «Сосновий бір» у Ворзелі.

Прокурора подала апеляцію на вказаний вирок, розгляд якої призначено на 10 травня в Апеляційному суді Київської області.

Засновником Ірпінської фінансово-юридичної академії у формі ТОВ є Володимир Щербань, тесть екс-ректора Петра Мельника. Обов’язки керівника фірми виконує племінник екс-ректора Роман Мельник.

Раніше фірма мала назву ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія». Її засновниками раніше також були: дружина Мельника Тетяна (у 2003-2007) та син Максим Мельник (у 2007-2011).