Оточення Кернеса без відкритих цін розіграло чверть мільярда на дороги Харкова
17.04.2018   //  

Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міської ради 10-13 квітня за результатами тендерів замовило ТОВ «Паркінг+» будівництво доріг на загальну суму 262,18 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року виконають із десятирічною гарантією:

  • за 141,83 млн грн. – реконструкцію Московського проспекту від вулиці Харківських Дивізій до бульвару Богдана Хмельницького довжиною 1,3 км;
  • за 79,10 млн грн. – реконструкцію вулиці Клочківської від Бурсацького узвозу до Клочківського узвозу довжиною 1,4 км;
  • за 41,25 млн грн.нове будівництво вулиці від вулиці Римарської до вулиці Клочківської.

Винесуть мережі, влаштують проїжджу частину, систему зв’язку, дощову каналізацію, освітлення, підпірні стіни, розмітку, водо- і газопостачання, благоустроять і озеленять територію. Субпідрядником з обсягом робіт не менше 20% ціни підряду буде ТОВ «Харківагроснаб», а на найменших торгах – ще й ТОВ «Будівельна компанія Будресурс».

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів і обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

На заробітну плату піде по 3%, а на прибуток – по 1% загальної вартості підрядів щодо реконструкції. На будівельному тендері показники становлять відповідно 5% і 1%.

Сума угод на 3% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі в 270,56 млн грн.

Переможця «Паркінг+» заснував і очолював до січня 2010 року Володимир Чумаков, нинішній директор Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради. Також Чумаков був радником мера Харкова Геннадія Кернеса з питань ЖКГ. Наразі офіційними власниками «Паркінг+» записано В’ячеслава Блінкіна (донедавна – бізнес-партнер дружини Чумакова), Олега Гончара та гонконгську фірму «Драгон Інвестмент Девелопмент Лімітед» («Dragon Investment Development Limited»).

Раніше частка Гончара належала Галині Давидовій, яка була партнеркою в кількох фірмах Андрія Шаптали, з яким вони разом отримували землю по «кооперативній схемі».

Із 2014 року «Паркінг+» отримав підрядів управління на реконструкцію Московського проспекту і супутню утилізацію будівельного сміття на 576,03 млн грн.

Субпідрядник «Харківагроснаб» належить Олександру Посаженнікову. Він володів ПП «Стройпласт» із тим самим Чумаковим, доки фірму не переписали на Артема Борисова.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Метрокуб» Романа Колісника на чолі з Олексієм Осетинським, яке торік отримало єдиний підряд ПАТ «Турбоатом» на поставку щебеню на 14 тис грн. Раніше Колісник володів одним із теперішніх субпідрядників «БК Будресурс» і ТОВ «Дорожньо-будівельна компанія «Уровень». Остання фірма належала ТОВ КУА «Фінекс-капітал», яке платить дивіденди Геннадію Кернесу.

Разом із суперником в одному будинку за адресою село Хроли, вулиця Зорянська, 17 також зареєстровані ТОВ «Регіональний центр надання бухгалтерських та юридичних послуг» Романа Шейки – чоловіка прокурора прокуратури Слобідського району міста Харкова Вікторії Шейки, його ж ТОВ «Сучасний побут 2016» із Юрієм Ковальовим, а також ТОВ «Харківська молочна компанія» Бориса Дімова.