Брат Журила отримує землі «Схід ГЗК» для власних сонячних електростанцій
16.04.2018   //  

Фірми депутата Жовтоводської міськради Миколи Журила отримують в оренду понад 100 га земель державної та комунальної власності у Жовтих Водах Дніпропетровської області під будівництво сонячних електростанцій. Про це свідчать дані офіційних сайтів міської ради та Дніпропетровської ОДА.

8 вересня 2017 року Микола Журило разом із ТОВ «Енерджі Трейд Груп» заснував десять компаній з однаковими назвами: ТОВ «ЕТГ Солар 1», ТОВ «ЕТГ Солар 2», ТОВ «ЕТГ Солар 3», ТОВ «ЕТГ Солар 4», ТОВ «ЕТГ Солар 5», ТОВ «ЕТГ Солар 6», ТОВ «ЕТГ Солар 7», ТОВ «ЕТГ Солар 8», ТОВ «ЕТГ Солар 9», ТОВ «ЕТГ Солар 10». Крім того, у липні минулого року він заснував також ТОВ «Енерджі Солар». Керівником усіх цих компаній є Євген Франчик.

м Жовті Води, Дніпропетровська область. Дані Публічної кадастрової карти України

Жовтоводська міська рада 28 березня цього року прийняла рішення про затвердження проектів землеустрою та надання в оренду фірмам ТОВ «ЕТГ Солар 1», ТОВ «ЕТГ Солар 5» і ТОВ «ЕТГ Солар 7» комунальних ділянок на вул. Козакова, 4, вул. Об’їзна, 5 та вул. Поштова, 80 та 84 відповідно. Крім того, ТОВ «Енерджи Солар» отримає в оренду ділянку по вул. Маяковського, 137А. Зауважимо, що тексти відповідних рішень на сайті міськради не опубліковані, є лише згадка про них у переліку ухвалених рішень.

Стосовно площ даних ділянок точних даних поки немає. Разом з тим у рішеннях Жовтоводської міськради від 2 серпня 2017 року про надання дозволу на розробку детального плану територій для визначення можливості будівництва сонячних електростанцій вказані орієнтовні площі ділянок, зокрема, по вул. Козакова – 26 га, по вул. Поштовій (в районі колишнього летовища) – 30 га, по вул. Маяковського, 137 – 6,5 га, по вул. Об’їзній (в районі колишнього УМІАТ) – 22 га.

Поза тим, 29.11.2017 голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко своїми розпорядженнями надав дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення в оренду чотирьом іншим фірмам Журила 98 га для будівництва електростанцій:  ТОВ «ЕТГ Солар 2» – 23 га, ТОВ «ЕТГ Солар 3» – 23 га, ТОВ «ЕТГ Солар 4» – 24 га, ТОВ «ЕТГ Солар 9» – 28 га.

Це землі промисловості державної власності у межах м. Жовті Води в районі вулиць Об’їзна та Залізнична. Даними ділянками на правах постійного користування користується ДП «Схід ГЗК», і держпідприємство надало згоду на передачу цих ділянок під будівництво електростанцій.

Зауважимо, що 28 березня цього року Жовтоводська міськрада затвердила проекти детальних планів цих ділянок, що є підставою для надання дозволу на оформлення ділянок та будівництва на них сонячних станцій.

Засновником ТОВ «Енерджі Трейд Груп» значиться Олексій Бондаренко із с.Чайки Києво-Святошинського району.

ТОВ «Енерджі трейд груп» раніше було записано на Євгена Бугу, на якого записана низка фірм, що мають підряди ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і НАЕК «Енергоатом». У перших двох держкомпаніях на керівних посадах працював Руслан Журило, брат Миколи Журила. Як відомо, Руслан Журило і екс-нардеп Микола Мартиненко проходять як організатори розкрадань на ДП «СхідГЗК» у справі НАБУ.

Зауважимо, що «зелений» тариф на електроенергію, отриману від сонячних електростанцій, на сьогодні є найвищим в Україні. З 2030 року планується, що цей вид електроенергії буде продаватися на загальних засадах.

Восени 2017 року віце-прем’єр Геннадій Зубко заявив, що Україна має найбільший у Європі  коефіцієнт щодо зелених тарифів. За його словами, у жодній країні ЄС немає тарифу на виробництво сонячної енергетики в 14-18 євроцентів/кВт·год.