З «Прозорро» зникають переговорні закупівлі з косяками недобросовісних замовників (додано)
13.04.2018   //  

(додано повідомлення про наміри ДП “Прозорро” виправити ситуацію)

Виявляється у системі «Прозорро» є чорна діра. В ній зникають абсолютно всі дані про переговорні процедури, в яких через будь-які причини замовник не обрав переможця. Нема переможця – можна викидати на звалище подалі від людського ока. Або маніпулювати.

Наприклад, недобросовісний замовник може оголосити переговорку, а коли хтось подасть скаргу в АМКУ – може прибрати галочку з «повідомлення про намір укласти угоду» з вже визначеним учасником, і це автоматично призведе до того, що сама процедура зникне з «Прозорро». І коли адмінколегія АМКУ через три дні після подачі скарги залізе подивитись про що йде мова і просто не побачить процедури – скаргу автоматично знімуть з розгляду. І після цього хитрий замовник знову туцне галочку «наміру» і процедура знову піде далі своїм законним чередом, а ображеному скаржнику доведеться кожен раз бігати до каси платити 5 тисяч гривень за скаргу в АМКУ, і рештою так і не отримати нічого окрім втрачених грошей і нервів.

Ось приклад того, що приховує «Прозорро».

Відділ освіти Рівненської райдержадміністрації в листопаді 2017 року оголосив відкриті торги на річне постачання газу на очікувану суму 8,72 млн грн. Прийшли два облгаззбути Фірташа – місцевий і львівський, а також занесло якимось вітром приватне ТОВ «Паливторг». Замовник дуже постарався, щоб викинути зальотних. Газопостачальника довелось викидати з торгів за те, що у нього не було підтвердження того, що він продовжив на 2018 рік оренду свого найманого офісу, і не надав документу, який має підтвердити застосування заходів із захисту довкілля. І взагалі його обладнання і матеріально-технічна база – якісь малочисельні (хоча якими вони взагалі мають бути у трейдера?).

Після такої прискіпливості до одного – довелось присікатись і до облгаззбутів. І у «Рівнегаз збуту» не знайшлось договору про оренду офісу.

«Львівгаз збут» відхилили за відсутність банківської гарантії і вуаля! – тендер відмінили через відхилення всіх трьох учасників.

Відразу по тому вже в січні 2018 року оголосили другі такі самі відкриті торги. Цього разу прийшов той самий «Паливторг» та ще три приватні фірми, але вже без ніяких облгазів. Оскільки «Паливторг» вже виправив свій орендний договорір, то відхиляти битого учасника вже не було за що. Але всіх нових «зальотних» жухнули за різні папірчики. І вуаля! – тендер знову відмінено через «допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій».

І в цьому місці замовник пішов проти закону – оголосив переговорну процедуру через двічі відмінені відкриті торги, не маючи на те жодного права. Бо закон визначає, що для переговорки потрібно аби відкриті торги двічі відмінялись саме через неподачу заявок від учасників, а не через те, що замовник став на вуха аби повідхиляти небажаних гостей.  Сваволю підкреслює і той факт, що освітяни Рівненської РДА вирішили провести переговорку не з «Паливторгом» – єдиною фірмою, яку все-таки раніше  самі допустили до участі в торгах і яка пропонувала газ по 8700 грн, а з «Рівнегаз збутом» з паливом по 10 710 грн., який після невдалого заходу на перші торги на другі навіть не потикався.

Звісно «Паливторг» пішов в АМКУ, і там його скаргу задовольнили: «Замовник, оголосивши Процедуру закупівлі, у зв’язку з тим, що Замовником було двічі відмінено тендер через відсутність достатньої кількості учасників (допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій), порушив вимоги статті 35 Закону в цій частині».

Здавалося б, звичайна історія про те, як недобросовісним замовникам вставили законну фістулу і вони відмінили свою безумовно нахабну спробу протягнути бажаного постачальника.

Але ні.

Справа в тім, що жодних даних про цю переговорку, і про рішення АМКУ, ви на сайті «Прозорро» не знайдете. На місці де раніше була ця закупівля – тепер сяє «Тендер не знайдено». Nothing. Nichts. 何も.

Нам вдалось побачити всі документи цієї переговорки включно з обґрунтування бєзпрєдєла лише на електронній площадці, де і фіксувались всі документи для подальшого оприлюднення через «Прозорро».

З неофіційних спілкувань стало відомо, що в самому держпідприємстві «Прозорро» знають про цю проблему з непрозорістю. Сподіваємось, там теж знають статтю 1 закону «Про публічні закупівлі», де вказано: «веб-портал Уповноваженого органу з питань закупівель забезпечує створення, зберігання та оприлюднення ВСІЄЇ ІНФОРМАЦІЇ про закупівлі». А тому знайдуть спосіб як унеможливити приховування даних про торги.

Після оприлюднення цієї інформації керівник ДП «Прозорро» Василь Задворний повідомив, що вказану проблему буде вирішено найближчим часом, і дані про всі процедури будуть оприлюднюватись.

Блог від: Юрій Ніколов