Суд не посадив в тюрму керівницю дитсадка, яка отримувала «відкати» від виховательок за призначення на роботу
13.04.2018   //  

Октябрський райсуд Полтави засудив до 1 року умовно колишню завідуючу дитсадком № 77 «Джерельце» Олену Черкас, яка отримували «відкати» від своїх підлеглих та зарплатню за неіснуючих працівників. Про це повідомив Микола Лисогор у виданні «Полтавщина».

У суді стало відомо, що кілька років тому Олена Кізіла за посаду вихователя у дитсадку заплатила завідувачці 500 грн. Через три місяці Черкас сказала Кізілі, що треба віддати всю зарплату за місяць головному спеціалісту управління освіти Полтавського міськвиконкому Олені Цехмистро, як подяку за посаду. Цехмистро де-юре працювала в «Джерельці» дефектологом, але по факту нічого не робила, хоча отримувала зарплату. В подальшому за чергову посаду Кізіла надала ще 2 тис грн.

У 2013 році Кізіла стала вихователем-методистом, і за цю нову посаду повинна була платити відсотки завідувачці. В той же час, Кізіла у дитсадку виявила працівників, які значилися лише на папері, а насправді їх не було. Заробітну плату за них отримувала Черкас.

Не бажаючи надавати відсотку зі своєї зарплатні, Кізіла попередила завідуючу, що інформацію про її порушення вона передасть у прокуратуру. У 2015 році Черкас звільнила Кізілу за невиконання посадових обов’язків. Після цього звільнена пішла із заявою в прокуратуру.

Правоохоронці провели обшуки в кабінеті Черкас і знайшли банківські картки інших працівників садка. Спочатку у справі фігурувало 10 «мертвих душ», але потім їх стало чотири. Поліція вилучила записи із відеокамери банкомату, де видно, що Олена Черкас, її син, діловод і шеф-кухар дитсадка знімають кошти з банківських карток насправді не працюючих людей.

Стосовно Олени Черкас поліція розпочала кримінальне провадження за розтрату бюджетних коштів та службове підроблення. Правоохоронці порахували, що вона привласнила 128 тис грн.

Черкас свою вину визнала частково. Пояснила, що пішла на злочин заради блага співробітників. Вони нібито попросили офіційно їх не звільняти, щоби «набігав» трудовий стаж. За усіх «мертвих душ» роботу виконували інші працівники. Заробітну плату ділили між собою. На питання судді, для чого вона підробляла табелі виконаного часу, Черкас відповіла, що «часи такі були, у нас всі це робили».

Кримінальну справу на Олену Черкас відкрили за оформлення неіснуючих працівників, водночас інші співробітники садка і батьки дітей на судових засіданнях розповіли про «відкати» та побори. Зокрема, що у дитсадку платили Черкас 1% від зарплатні. За відпускні і премії відсоток був більшим.

«Джерельце» – спеціалізований дитсадок, для дітей з особливими потребами. Однак, до нього приймали й здорових дітей, за це батькам треба було заплатити 5 тис грн. Батьки також купляли різну техніку, а підлеглі Черкас приходили в магазини з чеками, повертали товар і забирали собі гроші.

Крім того, під час ремонтів закупляли неякісний матеріал за найбільшою ціною. Підрядник отримував «відкат».

Втім, по цим фактам ніхто не звертався до правоохоронців, тому і не було розслідування.

Суддя Анатолій Савченко взяв до уваги розкаяння Олени Черкас, гарну характеристику від міського управління освіти, та прийняв рішення визнати її винною, але дати рік умовного покарання. Крім цього Олена Черкас має заплатити 128 тис грн.