Аеропорт «Бориспіль» зменшить відрахування державі заради VIP-терміналу ДУСі
13.04.2018   //  

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» в 2018 році зменшить розрахунки з державою  на 778 млн грн. – до 1,15 млрд грн.

Про це йдеться в фінансовому плані аеропорту, який було затверджено на засіданні уряду 11 квітня.

Кабінет міністрів погодився зменшити відрахування до бюджету до 40% чистого прибутку замість нинішніх 75%. Ця норма буде діяти до 31 грудня 2020 року.

Вивільнені 35% чистого прибутку заплановано спрямувати на капітальні інвестиції, в 2018 році їх сума складе 2,66 млрд грн. Найбільше капіталовкладення – добудова термінального комплексу «Зал офіційних делегацій», на ці роботи заплановано 445 млн грн.

При узгодженні позицій Міністерство фінансів вказало, що замовником будівництва цього терміналу є ДП «Зал офіційних делегацій», яке відноситься до сфери Державного управління справами. При цьому аеропорт не надав при затвердженні фінплану документів, на яких умовах буде проводитися будівництво. В висновку урядових експертів сказано, що взагалі може йтися про нецільове використання 445 млн грн.

У відповідь «Бориспіль» заявив, що було створено спільну робочу групу, яка повинна розрахувати проект. Натомість, аеропорт вже уклав інвестиційний договір про інвестування в термінал.

Інші капітальні інвестиції в фінплані МА «Бориспіль» детально не розписав.

В висновку до фінплану Борисполя урядові експерти поряд з даними про стрімке піяння відрахувань на користь держави навели ж дані про різке збільшення зарплати директора МА «Бориспіль» Павла Рябікіна. Цього року його щомісячна зарплата зросте на 84% – до 588 тис грн.

Урядовий експерт позначив стрілочками зростання та падіння окремих показників в фінплані “Борисполя”.

 

При цьому, оплата праці адміністративного персоналу зросте на 37%, і середня зарплата тут складе 35 тис грн. на місяць. А темпи зростання працівників будуть найнижчими – 15% – в середньому до 13 тис грн./на місяць.