- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Угрупування «Трейд коммодіті» за рік «набодяжило» на керосині 400 мільйонів несплачених акцизів

ТОВ «Трейд коммодіті» та пов’язані з нею структури за підсумками 2017 року зайняли перше місце в рейтингу імпортерів авіаційного керосину.

Про це на своїй сторінці Facebook [1] написав  директор «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Фірми з групи «Трейд коммодтіті» отримують керосин в порту Миколаєва. Вони завезли торік в Україну 111 тис тонн цього палива. З всього імпортованого обсягу кінцевим споживачам (аеропортам та військовим частинам) було поставлено 19 тис т. Ще 7 тис т. керосину було відвантажено на нафтобази.

[2]

Решта 85 тис т, впевнені на ринку, були змішані з дизпаливом, якого минулого року було імпортовано 176 тис т проти 38 тис т роком раніше (ріст з 20 на 8 місце у рейтингу імпортерів). Змішування керосину з дизпаливом дозволило  підняти рентабельність через значно нижчий акциз в Україні на авіа керосин, ніж на дизпаливо – 20 євро/т проти 139 євро/т. Різниця в вартості акцизів допомогла Групі заробити біля 400 млн грн.

«Керосинова версія» пояснює і конкурентоспроможність фірм о орбіти «Трейд коммодіті», яка дозволила їм стати найбільшими постачальниками палива для залізниці та Міністерства оборони.

За рахунок змішування з більш легким керосином густина дизпалива знаходиться на гранично низькій межі.  Особливо якість такого палива падає зимою.

Нагадаємо, корпорація «Богдан» першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського пояснила [3] масову поломку її санітарних авто в зоні АТО низькою якістю палива.

В свою чергу Національне антикорупційне бюро (НАБУ) розслідує кримінальне провадження [4] за фактом розтрати 149,34 млн грн під час виконання 14 договорів про постачання понад 80 тис т палива на суму понад 1 млрд грн, укладених 13 та 18 травня 2016 року між Міноборони і ТОВ «Трейд Коммодіті». 11 жовтня 2017 року НАБУ та САП повідомили про підозру чотирьом посадовцям Міноборони, у тому числі і заступнику міністра Ігорю Павловському.

16 жовтня детективи НАБУ затримали одного з інвесторів «Трейд Коммодіті» Володимира Трофименка. Іншим інвестором фірми є Андрій Адамовський, бізнес-партнер впливового нардепа від «БПП» Олександра Грановського. Адамовський має робочий кабінет у бізнес-центрі «Євразія» у офісному приміщенні, перед входом до якого висить табличка «Приймальня народного депутата Олександра Грановського».

Засновником і директором ТОВ «Трейд Коммодіті» значиться Вадим Майко. Ця фірма з’явилася у державних підрядах у 2015 році після обрання Грановського народним депутатом. Фірма одразу стала основним постачальником Міноборони та «Укрзалізниці», отримавши з того часу держпідряди на загальну суму 6,86 млрд грн.

Відзначимо, що після оголошення підозр у кримінальному провадженні та арешту майна і рахунків компанії, на тендерах почали з’являтися [5] «клони» «Трейд Коммодіті». Зокрема, ТОВ «Август Пром», ТОВ «Газтрейд» ТОВ «Фірма «Фідея», ТОВ «Хімпродторг», які почали отримувати замовлення залізниці та армії.

«Трейд коммодіті» останнім часом отримувало різні відзнаки. У тому числі фірма ввійшла в рейтинг [6] журналу Inc з 5 тисяч фірм, що найдинамічніше розвивались у 2017 році, та отримала [7] від ProZorro відзнаку як один з найактивніших учасників системи публічних прозорих закупівель.

[8]