НАБУ відкрило провадження на службовців НКРЕКП за подарунок мільярдів Ахметову по борговому алгоритму
07.03.2018   //  

НАБУ у лютому 2018 року порушило кримінальні провадження №52018000000000158 і №52018000000000159 стосовно зловживань службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при прийнятті регуляторних рішень на користь енергетичних підприємств холдингу «ДТЕК». Про це «Нашим грошам» стало відомо під час допиту журналіста видання детективом НАБУ з цього приводу.

Провадження порушені по ст. 364 і 191 ККУ. З наявних матеріалів НАБУ вбачає, що упродовж 2016-2017 років службові особи Національної комісії що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах товариств енергетичного холдингу «ДТЕК», приймали регуляторні рішення на користь зазначених товариств, внаслідок чого спричинено тяжкі наслідки інтересам інших виробників електроенергії.

У рамках досудового розслідування досліджуються, зокрема, обставини прийняття НКРЕКП рішень щодо порядку розподілу уповноваженим банком коштів з поточного рахунку із спеціальним режимом використання ДП «Енергоринок».

Нагадаємо, у грудні 2016 року за результатами низки рішень НКРЕКП та Міністерства енерговугілля держпідприємство «Енергоринок» перерахувало компаніям «ДТЕК» 676 млн грн. і ще 10 млн грн. державним енергокомпаніям по боргам. Разом з тим по алгоритму, визначеному законом «Про електроенергетику», ці кошти мали бути розподілені між підприємствам теплової, атомної, річкової, альтернативної  електрогенерації та «Укренерго». Однак по рішенню НКРЕКП крім теплогенерації грошей не отримав ніхто.

У 2017-2018 роках НКРЕКП і Міненерго знову прийняли низку рішень, по яким «Енергоринок» взяв кредит у розмірі 2 млрд грн. в «Ощадбанку» і віддав ці гроші підприємствам теплової генерації для розрахунків за вугілля по боргам, накопиченим станом на 1 вересня 2017 року. З цієї суми 1,48 млрд грн. отримала група «ДТЕК», решту розділили «Центренерго» та «Донбасенерго». Компанії інших видів електрогенерації включно з державним «Енрегоатомом» знову не отримали нічого, хоча ці кошти по законному алгоритму мали ділитись на всіх.

Теплоенергетики отримали ці гроші безкоштовно, виплату відсотків по кредиту має виконувати «Енергоринок». Гроші на відсотки збирають зі споживачів України у вигляді спеціальної надбавки до тарифу.

За даними колишнього члена НКРЕКП Андрія Геруса, Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує Кабінету міністрів продовжити на рік строк повернення безвідсоткових кредитів ДП «Енергоринок» для підприємств теплової генерації на загальну суму 1,70 млрд грн. Ці кошти їм дозволено повернути «Енергоринку» не весною 2018 року, а у 2019 році, користуючись ними безкоштовно.

Тариф теплової генерації у 2018 році вже досяг 1,8 грн. за квт-год. Це на 125% вище, ніж відповідний тариф у 2015 році, коли видавалися вперше згадані аванси для теплової генерації.

За підсумками року «ДТЕК» показала ріст EBITDA на 29% – до 23 млрд грн. Державне ПАТ «Центренерго» за підсумками року показало ріст чистого прибутку на 390% – до 1,9 млрд грн.

Нагадаємо, група «ДТЕК» Ріната Ахметова контролює близько 80% теплової електрогенерації України.

З квітня 2016 року в Україні в ціні електроенергії діє ціна вугілля за формулою «Роттердам+доставка морем+перевалка у порту». Це спричинило стрімкий ріст тарифів для ТЕС. Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія «ICU».

Співвласником «ICU» був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішний очільник НКРЕКП Дмитро Вовк.

В квітні НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через так звану формулу «Роттердам+».