- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

За півроку металевий брухт для уранового комбінату подорожчав на чверть

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 14 лютого за результатами тендеру замовило ТОВ «Лідер-Агро КР» брухту на 1,96 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Цьогоріч у Жовті Води на умовах DDP поставлять 191 т марганцевистого брухту 322 ДСТУ 4121-2002 по 10 275 грн. за тонну. Передбачена оплата протягом двох місяців після поставки і прив’язка за формулою до курсу валюти.

У серпні 2017 року «СхідГЗК» замовив його цій фірмі з оплатою протягом півроку після поставки на чверть дешевше – по 8 216 грн./т [2]. Того ж місяця філія «Дарницький вагоноремонтний завод» ПАТ «Українська залізниця» продала на аукціоні трохи такого брухту по 6 375 грн./т [3], що на 29% дешевше від тодішньої ціни «СхідГЗК».

У квітні 2017 року «Лідер-Агро КР» продав його «СхідГЗК» по 7 480 грн./т [4], тобто на третину дешевше від нинішньої тендерної ціни.

Ще раніше, у серпні 2016 року «СхідГЗК» купував такий брухт у ТОВ «Жовтоводський втормет» на 82% дешевше – по 5 650 грн./т.

Конкурентами були «Жовтоводський втормет» і ТОВ «Епіцентр-ВМ», причому ніхто не знижував ціну на торгах. Ціна угоди на 0,07% нижча від очікуваної вартості закупівлі.

Криворізькою «Лідер-Агро КР» зі статутним капіталом 1 100 грн. володіє та керує запорожець Михайло Коваленко (торік продавав [5] автомобіль Infiniti FX 35). До 2012 року засновником «Лідер-Агро КР» був криворожець Андрій Омельченко.

У 2016 році фірма використовувала [6] адресу електронної пошти «zapogneupor@i.ua», яка була схожа на назву ПрАТ «Запоріжвогнетрив» із групи «Метінвест» Ріната Ахметова.

Усього з грудня 2014 року переможець отримав підрядів на 31,19 млн грн.

«Жовтоводський втормет» із Дніпра належить Ігорю Демченку та Олегу Мойсейовичу Перцеву, голові наглядової ради ПрАТ «Гарант Метиз Інвест» [7]. За даними [8] «Smida», раніше правління «Гарант Метиз Інвесту» очолював Юрiй Олегович Перцев, який пізніше був заступником нині відстороненого [9] директора ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Руслана Журила з комерційних питань. До призначення в «ОГХК» Журило працював заступником директора «СхідГЗК» Сергія Дробота. Також «Smida» повідомляє, що четверо топ-менеджерів «Гарант Метиз Інвесту» раніше працювали у «Приватбанку».

Запорізькою «Епіцентр-ВМ», яка продає [10] мастила, володіє та керує Віталій Шаповал.

Ціни брухту для «СхідГЗК» з урахуванням додаткових угод із серпня 2016 року

[11]