- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Дорожники зі схожими довідками і криміналом в анамнезі розпиляли 48 мільйонів на дорогу Одещини

Одеське КП «Облтрансбуд» 23 лютого за результатами відкритих торгів уклало договір з ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» щодо робіт з будівництва магістральної вулиці з велодоріжкою у Лиманському районі Одеської області за 48,19 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро [1]».

Об’єкт будівництва перебуває в межах територій Крижанівської та Фонтанської сільських рад Лиманського району Одеської області – від вулиці Генерала Бочарова до вулиці Проектної.

Перелік робіт включає підготовку території, демонтаж світлофорів, влаштування земляного полотна, дорожнього одягу, дощової каналізації, мереж зовнішнього газопостачання та освітлення, а також роботи з озеленення та організації дорожнього руху.

Підряд має бути завершений до кінця 2018 року. Розмір авансу встановлений на рівні 30% (14,56 млн грн). Гарантійний строк експлуатації дороги становитиме 10 років.

У вигляді прибутку підрядна організація отримає 359,89 тис. грн (0,75% від загальної вартості договору), на заробітні плати піде 633,84 тис. грн (1,32%).

За лот із переможцем змагалось ТОВ «Юг Строй Компані», остаточна цінова пропозиція якого виявилась дорожчою на 0,02%.

Левова частина довідок компаній ідентичні змістовно та структурно. При цьому, замовник не завантажував зразки довідок та пояснювальних листів, тож при їх роздільній підготовці компаніями вони мали б різнитися. Ось приклад довідок з однаковою помилкою:

[2]

ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» ділять брати Князь (83%) та Роберт Хачатряни (17%). Підприємство зареєстроване за адресою вул. Ворошилова, 80 у Березівці Одеської області. Тут же прописані підприємства «ДБК Агрошляхбуд» Роберта Хачатряна іАрпіне Кіракосян та «Газлідер», яким Князь Хачатрян володіє разом з Миколою Слабенком, депутатом-оппоблоківцем Березівської райради.

Князь Хачатрян у минулому скликанні був депутатом Березівської райради від Партії регіонів, а сьогодні – депутат Одеської облради від «Оппоблоку» і помічник [3] нардепа від цієї ж партії Миколи Скорика.

Із судового реєстру відомо [4], що «Березівкаагрошляхбуд» мало фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ «Ліа Ексим» та ТОВ «Тельєза». Ці підприємства фігурують у кримінальному провадженні [5] прокуратури Одеської області щодо фіктивного підприємництва як учасники  конвертаційного центру.

TOB «Тельєза», йдеться у матеріалах справи, з метою ухилення від сплати податків проводило безтоварні фінансові операції із ТОВ «Березівкаагрошляхбуд». При цьому, фірми підробляли документи первинної бухгалтерської звітності, які «Березівкаагрошляхбуд» у подальшому використовувала для обґрунтування незаконно сформованого податкового кредиту.

Також, у судовому реєстрі є матеріали кримінальної справи [6] щодо ухилення від сплати податків заступником директора фірми «Березівкаагрошляхбуд» В’ячеслава Борисова (депутат Березівської райради від «Опозиційного блоку»). Він визнав вину та був звільнений від кримінальної відповідальності, сплативши податки разом з сумою відшкодування загальним розміром 809 тис. грн.

У період часу з 2009 року ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» отримало державних замовлень на понад 1,24 млрд грн, при цьому, фірма неодноразово складала конкуренцію на торгах компаніям «БК Дорсервіс» і «БК «Дорлідер», розігрувало [7] тендери з ПП «Дорлідер».

Нещодавно СБУ повідомляла [8] про виявлення групи компаній з Одеси, які вкрали понад 100 мільйонів на будівництві доріг у різних регіонах України. Йшлося, зокрема, про згадане «БК Дорсервіс», а також ТОВ БК «Дорлідер» та ПП «Дорлідер», за численні змови яких АМКУ дискваліфікувало їх з поля публічних закупівель на три роки на наклало штраф [9] загальним розміром 37,75 млн грн.

«Юг Строй Компані» зі статутним фондом 1 тис. гривень засноване у вересні 2015 року. Одноосібною власницею компанії є Людмила Мальцева з смт. Миколаївка, а керівником Олег Пшеничний. Він же у 2012-2016 роках був керівником ТОВ «БК Дорсервіс», у якого «Юг Строй Компані» нині орендує техніку.

Основними замовниками «Юг Строй Компані» є сільські ради Лиманського району Одеської області. За даними «Прозорро», з кінця 2016 року компанія підписала договорів на понад 57 млн грн.