- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Центренерго» за 240 мільйонів замовило оточенню Сольвара супровід вугілля з «Южного» на третину дорожче від ринку

ПАТ «Центренерго» 12 лютого за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Екскомсервіс» про транспортно-експедиційне обслуговування імпортного вугілля на 240,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

Сума договору розрахована на те, що в лютому-вересні буде вивантажено 1 млн т імпортного вугілля у ДП «Морський торговельний порт «Южний».

Комісія експедитора складає 5%, а вартість послуг – 240,00 грн., або $8,87 за тонну.

У листопаді 2017 року ТОВ Фірма «Технова» Анатолія Шкрібляка замовила ТОВ «Портінвест Лоджистік» Ріната Ахметова супровід імпортного вугілля в «Южному» по 179,50 грн. [2], або $6,68 за тонну. Це на 33% дешевше від нинішніх торгів «Центренерго».

Також за даними «Наших грошей» ще дешевше коштують аналогічні послуги у «Южному» для самої групи «ДТЕК» Ахметова – $5-6 за тонну.

У червні 2017 року «Центренерго» замовило «Екскомсервісу» аналогічні послуги по 268,68 грн. [3], або $10,32 за тонну. У доларах це на 16% дешевше від нової угоди.

Однак директор «Технови» навесні 2017 року називав значну нижчу ціну перевалки $5,60 за тонну [4] (невідомо, з ПДВ чи без). З урахуванням 20% ПДВ це склало би $6,72 за тонну.

Пропозиція переможця на 11% нижча від очікуваної вартості закупівлі.

Єдиним допущеним конкурентом був сам «Морський торговельний порт «Южний».

Натомість ПП «ДП Чиста країна» Валерія Серебряка зі статутним капіталом 1 тис грн. не допустили до аукціону за відсутність копії сторінки договору з портом щодо кількості діб безкоштовного зберігання вантажу на портових складських територіях.

Компанія «Екскомсервіс» із 2011 р. належить Богдану Штонді, котрий раніше працював у ТОВ «Укрзернотранс-К» (оптова торгівля/транспортні послуги). Мажоритарним співзасновником цієї фірми був земляк Штонди – народний депутат від Блоку Петра Порошенка Руслан Сольвар [5].

У 2004 р. Сольвар вийшов зі складу засновників «Укрзернотранс-К», а власниками лишилися Олексій Мозговий (пізніше помічник [6] Сольвара у парламенті) та Артем Мініч. На останнього в 2004-2008 рр.. була переписана інша компанія Сольвара – ПП «Фреш Лайн» (транспортні послуги). А згодом на Мініча певний час була записана фірма «Метрудтранс», яка тільки за дев’ять місяців 2016 р. отримала від 44 лісгоспів підряди на 117 млн грн. на перевезення деревини. Прокуратура підозрює [7] посадовців двох лісгоспів Чернівецької області у зловживанні службовим становищем та нанесенні шкоди державним інтересам, причому справа пов’язана з «Метрудтрансом».

Також Мініч є родичем Сольвара по лінії колишньої дружини – сестра останньої, Валентина, в дівоцтві Лучко, пізніше взяла прізвище Мініч.

Із травня 2016 року «Центренерго» уклало угод з «Екскомсервісом» на 1,03 млрд грн.