- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Знам’янські освітяни замовили у «прокладки» вугілля від виробника, забаненого АМКУ

Відділ освіти, молоді та спорту Знам’янської РДА (Кіровоградська область) 12 лютого за результатами відкритих торгів уклав договір з ТОВ «Вугільна компанія Оріон» про постачання вугілля на суму 4,3 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро [1]».

Згідно з договором, ТОВ «Вугільна компанія Оріон» зобов’язується протягом 2018 року поставити 920 тонн вугілля марок ДГ (13-100)  та ГЖП 13-100 (по 460 тонн кожної) для опалення загальноосвітніх закладів Знам’янського району.

Вугілля обох марок замовлено по 4680 грн./т. Це дорожче від цін, за якими ці марки закуповують інші бюджетники.

До прикладу, днями Добровеличківська селищна рада (Кіровоградська обл.) замовила [2] 55 тонн вугілля ДГ 13-100 за ціною 3100 грн/т, тобто на третину дешевше.

Також Часовоярська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат (Донецька обл.) у грудні замовила ТОВ «Євроальянс ЛТД» вугілля ГЖП (13-100) по 4290 грн/т.

Єдиним конкурентом переможця на торгах був Іван Щербак з міста Мала Виска Кіровоградської області, чия пропозиція була вищою на 7,4 тис. грн і дорівнювала очікуваній вартості закупівлі. Протягом усього аукціону Щербак не грав на пониження. Крім того, підприємець не завантажив на розгляд тендерного комітету жодного документа.

Зауважимо, Іван Щербак був учасником [3] семи тендерів, і щоразу не подавав жодних документів, через що замовники відхиляли його пропозиції. В усіх семи закупівлях Щербак брав участь разом із ТОВ «Вугільна компанія Оріон», а в двох із них – вони були єдиними конкурентами.

У коментарі для «Наших грошей» Іван Щербак розповів, що участь лише в тих торгах, де є учасником  «Оріон» – просто збіг, а з представниками цієї компанії він не знайомий.  Документи ж ФОП не подає, оскільки не знає, як це зробити:

– По-перше, я тільки вчуся займатися цими тендерами, так що можу робити помилки. Не знаю як так співпадає, що я беру участь в торгах, де є “Оріон”, – на дане питання я вам нічим не зможу допомогти. Я хочу в подальшому нормально займатися тендерами і поки що, просто-напросто, вчуся, розумієте? Я самоучка. Мені ніхто нічого не розказує, ніхто нічого не підказує. Скажімо так, “методом народного втика”. Я, в основному, стараюсь спостерігати як воно там відбувається, щоб, якщо буде там який тендер проходити, щоб я уже знав, що там треба класти, які документи. Я все пізнаю сам, ніколи цим не займався і для мене це нове , – розповів Іван Щербак.

Одноосібним власником ТОВ «Вугільна компанія Оріон» зі статутним капіталом 300 тис. грн є Юрій Коваленко з Кропивницького. Він же є керівником та володіє часткою ТОВ «Вугільна компанія Центр» (5%). Решта, 95% «Вугільної компанії Центр» належить мешканці Макіївки Донецької області Ользі Майданік. Ця компанія відома [4] постачанням коштовного вугілля освітянам Малої Виски в 2016 році та потрапила до рейтингу [5] підприємств, які восени 2015 року постачали антрацит за найвищими цінами.

«Вугільна компанія Оріон» у тендерній документації вказала виробником вугілля ТОВ «Макреалгрупп» уродженки Макіївки Олени Курепіної, екс-помічниці на громадських засадах колишнього народного депутата Олександра Риженкова («Партія регіонів»). Керівником «Макреалгруппу» є син згаданого Юрія Коваленка Ярослав Коваленко.

«Макреалгрупп» з листопада 2015 року входить до так званого «чорного списку» Антимонопольного комітету України (з забороною на три роки брати участь в торгах) за антиконкурентні узгоджені дії на торгах [6] 2012 року щодо закупівлі вугілля Відділом освіти Голопристанської РДА Херсонської області.

За даними [3] «Прозорро», ТОВ «Вугільна компанія Оріон» на момент публікації матеріалу за результатами тендерів уклало договорів на постачання вугілля на загальну суму 12,16 млн грн.