- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Ще чверть мільярда виграв хазяїн «Буковеля», який монополізував шляховий ремонт на Франківщині

[1]Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області 6 лютого за результатами тендерів уклала з ТОВ «ПБС» про поточний середній ремонт автодоріг державного значення на загальну суму 231,05 млн грн. Про це повідомляється [2] у системі [3] «Прозорро».

Цьогоріч відремонтують із десятирічним гарантійним строком:

Кошториси і підсумкові відомості ресурсів не оприлюднили. Натомість опубліковано протокол узгоджених цін із ПДВ і доставкою, не відділеною від вартості будматеріалів. Тож їхня вартість невідома, що унеможливлює порівняння з іншими закупівлями, де замовники оприлюднюють окремо ціну матеріалів і ціну доставки до міста ремонту.

Згідно такого протоколу до дорожчого підряду, тонна асфальтобетону щільного крупнозернистого типу А марки 1 коштує 2 309 грн., а суміші ЩМА-15 – 2 825 грн.

Передбачено забезпечення виконання договорів у розмірі третини відсотка. На заробітну плату і прибуток в обох випадках відведено менше, ніж по відсотку.

Сума угод на відсоток нижча від загальної очікуваної вартості в 233,12 млн грн.

За даними «ВДЗ» і «Прозорро», з березня 2016 року фірма «ПБС» отримує всі без винятку підряди Івано-Франківської САД на поточний середній ремонт автодоріг.

Франківську фірму  «ПБС» контролює [4] нардеп Олександр Шевченко (обрався від «Блоку Петра Порошенка», потім вийшов із фракції). Раніше він керував курортом «Буковель», який належав Геннадію Боголюбову та Ігорю Коломойському. Курорт був у заставі «Приватбанку», який націоналізували у 2016 році.

Нагадаємо, Державна фіскальна служба підозрює посадовців «ПБС» в завищенні вартості робіт з ремонту цих самих доріг на 25,10 млн грн. [5]

Олександр Шевченко користується підтримкою іншого нардепа від БПП – Анатолія Матвієнка. Колишній голова Вінницької облдержадміністрації є дядьком ще одного впливового нардепа від БПП Сергія Березенка, екс-голови Держуправління справами. У 2015 році Матвієнко разом із нардепами Михайлом Довбенком та Юрієм Дерев’янком зупиняв [6] розпочатий [7] іншим підрядником ремонт дороги Н-09 Мукачеве – Львів поблизу смт. Більшівці Галицького району Івано-Франківської обл. Після того Шевченко і Матвієнко демонстрували [8] тодішньому прем’єр-міністру Арсенію Яценюку відремонтовану трасу Львів – Івано-Франківськ біля Галича.

Єдиним допущеним конкурентом на обох тендерах було ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», тоді як ТОВ «Будівельна компанія «Дорлідер» не допустили до аукціонів через якусь невідповідність вимогами тендерної документації.