АМКУ повернув конкурентів на тендер на прибирання Рівного за 63 мільйони, викинутих замовником
09.02.2018   //  

Антимонопольний комітет України скасував рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Свій лад» та ФОП Олена Лисенка, які хотіли взяти участь в аукціоні щодо прибирання Рівного, організованого управлінням житлово-комунального господарства (УЖКГ) виконкому Рівненської міськради. Про це написала Анна Калаур у «Четвертій владі».

У грудні 2017 року управління ЖКГ оголосило тендер на очищення, оброблення та утримання в належному стані вулиць, проїздів та майданів в місті Рівне. Очікувана вартість 62,70 млн грн. На тендер прийшли чотири учасники: Рівненське шляхово-експлуатаційне управління (ШЕУ) автодоріг, Рівненський облавтодор, ФОП Олена Лисенко з Черкас та черкаське ТОВ «Свій лад».

УЖКГ відхилило пропозиції і відповідно не допустило до аукціону  «Свій лад» та ФОП Лисенко. Управління засумнівалося, що в цих учасників вистачить техніки, аби виконувати передбачені роботи. Також була відхилена пропозиція Рівненського облавтодору. Залишився єдиний учасник – ШЕУ. Таким чином УЖКГ мало б заново оголосити тендер. Втім, двоє представників черкаського бізнесу вирішили оскаржувати дії тендерного комітету, звернувшись до АМКУ.

У січні  антимонопольники розглянули скарги, і дійшли висновку, що пропозиції обох черкаських учасників відхилено неправомірно, оскільки організатор не вказав в документації, скільки має бути техніки, а вимагав лише довідку про її наявність у довільній формі, яку скаржники надали. В результаті АМКУ зобов`язав УЖКГ прийняти дві пропозиції і скасувати рішення про відміну торгів.

В громадській ініціативі «За чесний тендер» вважають, що УЖКГ робило усе, аби не допустити «чужі» фірми, навіть всупереч закону, і сподівалися розіграти тендер між двома рівненськими підприємствами.

«З року в рік цей тендер проводиться, але завжди було відомо, що виграє його ШЕУ, тому ніхто особливо над документами і не заморочувався. До моменту, поки не прийшли реальні конкуренти. А тендерний комітет УЖКГ до цього не був готовий і, нечітко прописавши вимоги в документації, програв», – написали активісти.

Видання також написало, що ФОП Лисенко і «Свій лад» користуються одним сканером для сканування тендерної документації. Крім того, Лисенко орендувала техніку у попередніх тендерах  у підприємств, пов`язаних з юристом ТОВ «Твоє місто» Андрієм Бортником. А за інформацією сайту телерадіокомпанії «ВІККА» юрист «Свій лад» і ФОП Лисенко одна особа  – Андрій Бортник. Тобто не виключено, що черкащани створили ряд суб’єктів господарювання, щоб координувати поведінку та узгоджувати дії у тендерах.