Швейцарський адвокат продав «Укргазвидобуванню» метанол на 45% дорожче від осені (додано)
07.02.2018   //  

ПАТ «Укргазвидобування» 5 лютого уклало угоду з компанією «AGTG SA» (Швейцарія) про постачання метилового спирту вартістю 3,61 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За результатами електронних біржових торгах на ТБ «Українська енергетична біржа» протягом року на умовах DAP поставлять 9 025 т технічного метанолу марки А за ГОСТ 2222-95 за ціною 400 євро за тонну.

У вартість товару включаються митні та транспортні витрати, витрати на пакування, навантаження, отримання сертифікату походження і дозвільної документації.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року «Укргазвидобування» замовило такий метанол іншій фірмі на умовах DAP за попередньою ціною 279 євро за тонну, тобто на 45% дешевше від ціни на лютневих торгах.

Цей ривок також значно вищий від того, що відбувалось на світових ринках. За даними “Блумберг”, європейські котирування за останін місяці зросли на 15% – з 325 євро у жовтні до 380 євро у лютому.

За інформацією джерела «Наших грошей» у ДФС, торік російський та білоруський метанол для «Укргазвидобування» на умовах DAP ввозився в Україну по $280-380 за тонну, що на 5-43% дешевше.

Нинішній договір передбачає забезпечення виконання зобов’язань у розмірі 5% та оплату поставленого товару на умовах, які будуть зазначені у майбутніх специфікаціях.

Швейцарську паливну фірму «AGTG SA» з кантону Фрібург із капіталом 100 тис швейцарських франків, яка вперше отримала підряд в Україні, очолює Т’єрі Буну (Thierry Bounous). Цей адвокат володіє женевською юридичною фірмою «Bounous Avocats», а також вказав на сторінці в «LinkedIn», що керує фірмами «Novafirm SA», «Petrus Private Bank Ltd», «Altea Family Office Monaco», «WPS Planning Services DMCC» і «WPS SA».

До жовтні 2016 року «AGTG SA» мала назву «Wattsun Holding SA». Ще раніше ця фірма на чолі з Марселєм Шмідом (Marcel Schmid) знаходилась у Женеві та займалась будівництвом, купівлею, продажем та експлуатацією вітропарків за кордоном, управлінням компаніями, придбанням участі та координацією операцій компаній, продажем продукції, зокрема за кордоном.

За даними джерела «Наших грошей» у ДФС, торік «AGTG SA» ввозила індійський дизель для ТОВ «Газтрим» Олександра Давидкіна і ТОВ «Елемент Нафта» Олександра Тельчарова, а «Елемент Нафта» відправляло їй пшеницю. «Import Genius» повідомляє, що ТОВ «Агротрейдком» Олександра Ніколаєнка теж вивозило для неї пшеницю.

Після опублікування цієї інформації до «Наших грошей» надійшло повідомлення від керівника департаменту закупівель Неллі Стельмах:

«Для забезпечення стабільності технологічних процесів видобутку природного газу в ПАТ «Укргазвидобування» використовується традиційний матеріал –­ метанол. З метою організації закупівлі метанолу на засадах прозорості й конкурентності Товариство періодично проводить електронні біржові торги на «Українській енергетичній біржі».

На теперішній час виробництво метанолу в Україні відсутнє, тому Товариство запрошує до участі в процедурах закупівлі якомога ширше коло контрагентів із числа виробників та оптових постачальників із сусідніх країн.

Товариством використовується принцип формульного ціноутворення на метанол, який поєднує в собі показники міжнародних котирувань ICIS Methanol (Europe) та диференціалів, що складаються за результатами проведення торгів.

Доцільність формульного ціноутворення на метанол пов’язана з максимальною прозорістю такого типу цін та відповідності їх міжнародній ціновій кон’юнктурі.

Споживання метанолу на світових і європейських ринках постійно зростає, що позначається на зростанні цін на нього та періодичному відставанні пропозиції від попиту. Крім того, на ціну на метанол активно впливають ціни на природній газ (основну його сировину), які мають сезонний підйом у зимовий період.

Постійне зростання споживання метанолу на міжнародних ринках спричиняє дефіцит вільного ресурсу у постачальників. Так, за останні два місяці Товариством було тричі організовано проведення торгів на закупівлю метанолу, і двоє з торгів не відбулися за відсутності зустрічних пропозицій від постачальників. Тому для розширення способів ціноутворення, прийнятних для постачальників, на останній торгах було також запропоновано фіксоване ціноутворення з обмеженням походження ресурсу (метанол не повинен бути з території РФ). Використання принципу диверсифікації дозволяє забезпечити стабільність постачання метанолу, який є важливим фактором видобутку природного газу, що нарощується Товариством».