- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

У грудні судді Одещини грілися рекордно дорогим антрацитом по 7 480 гривень та коштовними дровами

Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Одеській області 18 грудня за результатами тендеру замовило ПрАТ «Виробниче об’єднання «Облпаливо» вугілля на 513 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» [1].

До кінця грудня у шість районних судів Одещини мали поставити 66 т вугілля марки АМ (13-25) по 7 480 грн. за тонну та 15 куб. м дров хвойних порід по 1 275 грн. за кубометр.

У січні відділ освіти Іванівської РДА Одеської області замовив його «Облпаливу» з розвезенням у дві школи на 19% дешевше – по 6 290 грн./т. [2]

Нагадаємо, ПАТ «Центренерго» 30 січня закупила на біржових торгах у ТОВ «Шахтарськтранс» з оточення Віталія Кропачова вугілля по 2400 грн/т [3] без ПДВ. Ця ціна у перерахунку становить близько $86 за тону, що фактично відповідає вартості вугілля з формули «Роттердам+».

Тоді як ціна антрациту АМ від «Облпалива» для судів Одещини дорівнює $271. Формула «Роттердам+» передбачає, що енергетики закладатимуть в тариф на електроенергію окрім вартості самого вугілля ще його вартість транспортування ($12) та перевалки ($7) в українському порту. Таким чином, щоб одеські судді отримали ціну вугілля $256, треба до його нинішньої ціни в голландському порту $83 додати ще $181. Це відповідає одноразовій перевалці в порту і 15-разовому перевезенню з Роттердама в Одеський порт.

Що ж до дров, у грудні 2017 року Головне управління Національної поліції в Одеській області купило дрова у місцевого ДП «Савранське лісове господарство»: м’яколистяних і хвойних порід із доставкою у Саврань – по 330 грн./куб. м [4] та твердолистяних порід із доставкою в Татарбунари по 960 грн./куб. м [5].

Нині «Облпаливо» подав договір про постачання вугілля із дружківським ТОВ «Вуглепостач Транс» донеччанина Олександра Бочарова і карантинний сертифікат на дрова від ТОВ «Промлісторг» з Київщини.

Ціна угоди на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 515 тис грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «ОС-нова 2007», зареєстроване в селищі Кавуни Миколаївської області на Людмилу Суховій з Одеси. Раніше засновником був одесит Кирило Глущенков. Фірма є регулярним суперником [6] «Облпалива» на вугільних тендерах Одещини. Причому цього разу обидва учасники не знижували ціну під час аукціону.

Офіційно «Облпаливом» володіє [7] кіпрський офшор «Ісмл інвестмент кепітал менеджмент лімітед», який номінально належить вірґінцю Рікардо Васкезу. Наглядову раду очолює вищезгаданий Андрій Богданов, а правління – Олександр Лук’янов.

На початку 2016 року було порушене кримінальне провадження №12016160490000329 про завищення «Облпаливом» цін на вугілля для бюджетних установ Одещини. Суд дозволив обшук [8] фірми для вилучення копій документів про її взаємовідносини із цими установами, а також надав доступ до паперів «ОС-Нова 2007» [9] та ДЗ «Дитячий спеціалізований (спеціальний) клінічний санаторій «Хаджибей» МОЗ» [10]. Відтоді нових ухвал по цій справі у судовому реєстрі не з’являлось.

В.о. начальника Теруправління ДСА в Одеській області є [11] В’ячеслав Миколайович Глущенко, який за 2016 рік задекларував [12] Daewoo Lanos 2005 р.в. та річну зарплату 200 тис грн.