- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Януковичевський годівник в новому юробличчі отримає 294 мільйони на харчі для армії

Міністерство оборони України у грудні-січні повідомило про намір укласти сім угод про закупівлю продуктів харчування за каталогом для особового складу і штатних тварин ЗСУ на 2018 рік на загальну суму 575,22 млн грн. Про [1] це [2] повід [3]омляється [4] у [5] системі [6] «Прозорро [7]».

На виграних цією фірмою двох тендерах формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі склала 2% і 5%. На кожному з них чотири-п’ять учасників пропонували на 2-18% нижчі ціни, але їх відхилили: через претензії до документів або взагалі без пояснення причин.

Київський «Військторг» зареєстровано в червні 2015 р. на одеситку Ольгу Матковську. Зараз ним володіють Андрій Усенко і Валентин Повар, а директором є Олександр Савченко.

Усенко керував [8] ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС», ТОВ «Адмет Груп» та скандальними «паливними» тендерними прокладками ТОВ «Інтертрейд Ойл» [9] і ТОВ «Фінанс Менеджмент» [10] із «генерал-єнакієвської» [11] групи фірм, які були найбільшими постачальниками харчів для армії ще за часів Януковича. Із травня 2016 р. «Військторг» отримав підрядів принаймні на 1,32 млрд грн., а також не раз [12] виступав єдиним конкурентом ТОВ «Транс Логістик Центр» із групи «генерал-єнакієвських» [11] фірм.

Пропозиція ФОП Павленко Тарас Павлович була трохи дешевша, але цей учасник не сплатив забезпечення і був відхилений. ТОВ «Проект Інвест ХХІ» скаржилось в АМКУ на нібито наявні в паперах Василенко недоліки, проте адмінколегія його не підтримала.

Зареєстрована у червні 2016 р. підприємець Світлана Василенко (Алашкевич) з Миколаєва виграла єдиний грудневий тендер Міноборони на 386 тис грн. [13] Інші виграні нею армійські торги на 3,24 млн грн. [14] відмінили, бо вона не прийшла на підписання договору.

Двох незначно дешевших учасників відхилили за відсутність низки документів.

Засновником і директором київської «Преміум Фінанс Груп» із серпня 2016 р. є Володимир Змерзлий із Немирова Вінницької області. Раніше фірму було записано на киянку Ілону Антонову, власницю нині ліквідованого МБФ «Благодійна ліга «Віант». Партнерами по фонду були Костянтин Хряпін, ТОВ «Стронг-Центр» Теймураза Нацвлішвілі, ТОВ «Молодіжний житловий комплекс «Оболонь» [15] Василя Антонова [16], голови Оболонської РДА у 2010-2013 рр.., та його ж ДочП «Стиль». Ще раніше «Преміум Фінанс Груп» Антонової називалась «Вілла Стар Тур».

Із жовтня 2016 р. «Преміум Фінанс Груп» отримала підрядів на 111,19 млн грн.

Засновниками «Сідеа» зі статутним капіталом 1 тис грн., що вперше прийшло на торги, є Ігор Панченко з Черкас і киянин Сергій Рибаков, який також володіє ТОВ «Будівельне об’єднання «Мрія» та керує ТОВ «Кей Стоун» Сергія Єрмоловича.

За даними системи «YouControl» [17], у 2016 р. частку Панченка мав Дмитро Тубанов, нині – член наглядової ради ПАТ «Київська фабрика технічних паперів» Євгена М’якоти, Євгена Кричевського, Олексія Буйніса, Андрія Романовського та Олексія Воронова, двоє з яких є росіянами.

На 9% дешевші ТОВ «Валета С» і ПП «В.М.В» відхилили відповідно за відсутність заявки до аналогічного договору та забезпечення пропозиції, а Василенко із трохи нижчою ціною не подала замовнику каталог із цінами за одиницю товару.

Засновницею «Маяк-Південь» з Одещині є Валентина Юрко, а керівником – Сергій Корчемний. Однак «YouControl» [17] повідомляє, що у 2016 р. фірмою володів Юрій Рудик, власник ПП «Збалансоване харчування», двічі [18] оштрафованого [19] АМКУ. Сам «Маяк-Південь» брав участь лише в паливних і харчових тендерах армії та виграв уперше.

Три на 9% дешевші фірми були відхилені за відсутність забезпечення пропозиції чи довідок про відсутність судимостей і податкової заборгованості.

Із травня 2016 р. «Військсервіс-Волонтер» отримав підрядів армії та Нацгвардії на 21,14 млн грн.