- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Тролі заблокували «формульні» дизельні тендери залізниці на 1,7 мільярда

ТОВ «Зеніт Склад» 21 грудня оскаржило в АМКУ три тендери філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» щодо закупівлі дизельного палива на 2018 рік на загальну суму 1,67 млрд грн. Про це повідомляється [1] у системі [2] «Прозорро [3]».

Йдеться про оголошені в листопаді тендери на закупівлю 60 тис т дизпалива Євро 5 за очікуваною ціною 27 875 грн. за тонну. У тендерній документації його ціна прив’язана за формулою [4] до курсу валют і світових котирувань по десяти днях напередодні рознарядки.

На думку скаржника, застосування формули унеможливлює обчислення ціни за одиницю товару на дату аукціону. Також формула нібито не враховує вартість транспортування палива і містить суперечності щодо можливості перегляду ціни при зміні курсу валюти більше, ніж на 1%, без зміни котирувань Platts.

Крім того, «Зеніт Склад» вважає, що один з пунктів форми цінової пропозиції суперечить закону «Про публічні закупівлі», бо дозволяє замовнику приймати рішення на підставі власного бачення вигідності, а не закону:

«3. Ми погоджуємося з умовами, що ви можете відхилити нашу тендерну пропозицію згідно з умовами тендерної документації, та розуміємо, що ви не обмежені в прийнятті будь-якої іншої пропозиції з більш вигідними для вас умовами.»

Адмінколегія прийняла скарги до розгляду і призначила його на 11 і 12 січня 2018 року.

Столичний «Зеніт Склад» Андраніка Хумаряна зі статутним капіталом 2 тис грн. не брав участі у державних тендерах.

За даними системи «YouControl» [5], у 2016 році засновником і директором був Олександр Боднар. Він також володіє та керує ПП «Тек Енерджі Транс» і ТОВ «Торговий дім «Атлантік». Останнє торік блокувало [6] виграні ТОВ «Вог Аеро Джет» паливні тендери армії та розігрувало [7] із пов’язаною фірмою закупівлі постільної білизни для залізниці.

Нинішній власник «Зеніт Склад» Хумарян також керує ТОВ «Піч-Трейд», засновником якого є ліквідована [8] в липні компанія «Мідкорп Пропертіз Ллп» (Британія), а кінцевим бенефіціаром через останню – Євгенія Козиліна зі Славутича.

Британська «Midcorp Properties Llp» і Козиліна значаться засновником та бенефіціаром ТОВ «Дайджест Груп». У 2015 році воно домоглося в АМКУ відміни двох лотів паливних торгів залізниці, а решту лотів, виграних ПП «Окко Бізнес Контракт», оскаржило в суді (детальніше – у статті «Хто залишає «Укрзалізницю» без дизеля» [9]).