- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Нафтогаз» для боротьби з «Газпромом» наймає норвежських юристів за 25 мільйонів євро, але дякує партнерам замголови АП

[1]ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» 21 грудня оголосила про намір укласти чергову угоду з юридичною компанією «Wikborg, Rein & Co DA Advokatfirma» для представлення інтересів в суді з російським «Газпромом». Вартість угоди становитиме 4 млн євро. Про це повідомляється в системі «Прозорро [2]».

Згідно протоколу засідання тендерного комітету «Нафтогазу», орієнтовний строк дії договору з норвезькими юристами – до кінця 2018 року.

За цей час в Стокгольмському арбітражі має завершитись суперечка між «Нафтогазом» і «Газпромом», в якій українська компанія вимагає від російської $16 мільярдів за транзитним контрактом [3]. Рішення суду очікується 28 лютого 2018 року.

До цього «Wikborg, Rein & Co DA Advokatfirma» з 2014 року представляли «Нафтогаз» в арбітражі по цій та іншій суперечці з «Газпромом», в ході якої росіяни вимагали від української сторони $56 млрд за невиконання правила [4] «бери або плати» по поставках газу в 2012-2017 роках. 22 грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж присудив «Нафтогазу» перемогу в цьому питанні. При цьому українська сторона, за оцінкою росіян, муситиме заплатити «Газпрому» компенсацію близько $2 млрд. «Нафтогаз» ці виплати наразі не прокоментував.

З урахуванням нині оголошеного наміру укласти угоду, фірма «Wikborg, Rein & Co DA Advokatfirma» з 2014 року уклала з «Нафтогазом» угоди на загальну суму 25,30 млн євро (близько 834 млн грн. по нинішньому курсу). Сама перша [5] була укладена 11 липня 2014 року на суму 1,30 млн євро, однак у подальшому її вартість була збільшена до 1,56 млн євро.

Всі угоди укладались без відкритих торгів, що в обґрунтування закупівель пояснювали «необхідністі у залученні юридичних радників, які мають позитивний досвід в представництві клієнтів у спорах щодо перегляду ціни на газ, у тому числі у арбітражному порядку».

З договорів, оприлюднених в «Прозорро» у 2016 [6] році [7], відомо, що погодинні ставки старшого консультанта і партнера юридичної компанії становлять 475 євро. Старший юрисконсульт коштує 356 євро, старший юрист 321 євро і юрист 261 євро в годину.

В угодах вказана, що норвезька фірма може залучати до справи інших юристів.

На сайті [8] «Wikborg, Rein & Co» немає згадок про цей суд «Нафтогазу» з «Газпромом».

У відкритих джерелах вказується на причетність до цієї історії української юридичної фірми «Aequo».

[9]Комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у фбуці поздоровив [10] тих, хто «безпосередньо брав участь» у справі з «Газпромом», і в тому числі поздоровив радника «Aequo» Павла Бєлоусова [11], старшого юриста фірми Мирославу Савчук [12], та управляючого партнера фірми Дениса Лисенка [13]. Жодної згадки про норвезьку фірму Вітренко собі не дозволив.

Також про причетність «Aequo» до суперечки «Нафтогазу» і «Газпрому» раніше інформував [14] журнал «Новое время»:

«От ряда клиентов я слышал, что, придя в Администарцию президента, западные инвесторы и другие люди слышат рекомендацию обратиться за решением вопроса в Aequo. Вдобавок ко всему, для спора Нафтогаза с Газпромом наняли норвежскую юридическую фирму Wikborg Rein, мы им предложили свои услуги, а оттуда отвечают: нам украинские чиновники сказали работать с Aequo», – розповіло джерело видання серед адвокатів.

Компанія «Aequo» створена вихідцями [15] з юридичної компанії «Василь Кісіль і Партнери» одночасно з призначенням ще одного вихідцями з цієї фірми Олексія Філатова заступником голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Нова юристка «Aequo» Анна Бабіч та Філатов ще у фірмі «Василь Кісіль і партнери» в 2013 році супроводжували [16] продаж Ложкіним медіа холдингу «UMH Group» Сергію Курченку.

Разом з Анною Бабіч з «Василя Кісіля» влітку 2014 року в «Aequo» також перейшли Юлія Кирпа, Олександр Мамуня, Денис Лисенко та Марія Ніжнік. Згодом Ніжнік була призначена [17] першим заступником голови АМКУ Юрія Терентьєва, який у свою чергу був однокурсником вищезгаданого Олексія Філатова по Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченко. Юрист Роман Марченко з фірми «Ільяшев та партнери» також називає [18] їх своїми однокурсниками разом з Сергієм Шкляром [19] (юрфірма «Арцінгер та Партнери»), який після Майдану став заступником Міністра юстиції з питань виконавчої служби.

[20]

Нагадаємо, юристи «Aequo» були причетні [21] до створення українських фірм ТОВ «Дебтекс Україна» і ТОВ «Фьост Файненшиал нетворк Юкрейн». Це дочірні компанії американських корпорацій «First Financial Network Inc.» і «Debt Exchange Inc», які можуть отримати ринок продажу майна неплатоспроможних банків.