В Ужгороді земля під автозупинкою безкоштовно перейшла у приватні руки за «гаражною» схемою
22.12.2017   //  

В Ужгороді земельна ділянка у зоні автобусної стоянки безкоштовно перейшла у приватну власність. Про це написав Ярослав Гулан у «Ні корупції!».

Як повідомив журналісту заступник міського голови Ужгороду Василь Гомонай, у листопаді 2015 року земельну ділянку площею 67 кв м на вул. Заньковецькій, де знаходиться автозупинка, депутати міськради безкоштовно виділили Олександру Поповичу для будівництва гаража. Причому сталося це на останній сесії міськради попереднього скликання.

У травні цього року теперішні депутати більшістю голосів дозволили змінити цільове призначення землі – для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. І таким чином місто втратило квадратні метри, а міська казна не отримала жодної копійки за відчужену ділянку в зоні автобусної зупинки.

Наразі на цій ділянці у так званому Новому районі біля ринку, де щодня очікує свій автобус велика кількість жителів, знаходиться МАФ, в якому продають каву. Поруч нема ніякого сервісу для пасажирів – ні лавиць, ні даху.

Поруч з іншою автозупинкою – на вул. Панаса Мирного – збудували торговий павільйон. У листопаді минулого року депутати Ужгородської міськради дозволили власнику – депутату ради попередньої каденції (2010-2015 рр.) Анатолію Румянцеву – викупити ділянку під та біля павільйону площею 100 кв м. За цю землю міський бюджет отримав від сина екс-депутата 35,5 тис грн.

Під час сесії громадська активістка та юристка Наталія Майстренко закликала депутатів не створювати прецедентів приватизації ділянок під автозупинками.

«У нас біля 20 таких зупинок. Ви уявіть, що зараз, отримавши у власність земельну ділянку, у вас уже не буде підстав не видати містобудівні умови і обмеження для добудови дво-триповерхової будівлі», – наголошувала Майстренко.

Втім, депутати позицію активістки відхилили.

Наразі територія у центрі Ужгорода на вул. Мирного де-факто уже не функціонує як зупинка, оскільки посадку-висадку пасажирів маршруту №15 віднедавна перенесено в інше місце. «Тож, прогноз, що власник замість торгового павільйону на власній землі може звести ще щось масивніше, нині видається не таким уже футуристичним», – зауважив журналіст.