Черкаська міськрада зливає на ремонт вулиці 9 мільйонів фірмі, яку підозрюють у розкраданні бюджетних коштів
22.12.2017   //  

Департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради збирається провести  переговорну процедуру закупівлі в одного учасника ТОВ «Главшляхбуд» щодо додаткових будівних робіт з реконструкції вул. Сумгаїтської за 9,39 млн грн.  Про це написав Артур Чемирис у «Забеба.лі».

«Главшляхбуд» освоїв на трьохкілометровій ділянці вулиці 42 млн грн. з передбачених договором 47 млн і додатково попросив ще 9 млн грн. на облаштування клеверної розв’язки.

11 грудня на засіданні виконавчого комітету Черкаської міськради його члени дискутували про необхідність виділення 9 млн грн. і вирішили довивчити це питання.

Поки публічно чиновники не поверталися до додаткового фінансування, втім, як з’ясувало видання, техніка «Главшляхбуд»  вже працює на вул. Сумгаїтській, Департамент оголосив про проведення переговорної процедури закупівлі в одного учасника. А місцеві архітектори замовили коригування проекту і його експертизу у ТОВ «Укршляхбудпроект», що дає підстави вважити про існування негласного рішення виконкому на користь підрядника.

Такий поспіх і лобіювання інтересів підрядника з боку місцевих чиновників, на думку журналіста, дисонує з ухвалами місцевих судів, де «Главшляхбуд» фігурує в низці кримінальних проваджень, пов’язаних з ухиленням від сплати податків та присвоєнням бюджетних коштів.

Зокрема, слідчі встановили, що службовці фірми активно користувались послугами конвертаційних центрів Києва та Харкова, щоб привласнити бюджетні кошти. «Главшляхбуд» співпрацював з фіктивними фірмами, які зареєстровані на підставних осіб з непідконтрольних Україні територіях.

Фіктивні партнери «Главшляхбуду», що нібито постачали асфальтобетонну суміш, згідно з даними Державної фіскальної служби, нічого окрім м’яса, риби, кави та чаю не купували.

Від «Наших грошей»:

ТОВ «Главшляхбуд» зі статутним капіталом в тисячу гривень було засноване в Черкасах в 2015 році Олегом Шпунтенком. Спочатку фірмою керував Олександр Ретушняк, а  на початку травня 2016 році його змінив Денис Орлінський, після чого фірма відразу виграла перший тендер Черкаської міськради. Загалом фірма вже виграла тендерів на 347,47 млн грн. Більше половини від цієї суми – замовлення Черкаської міськради.

Нещодавно видання «Кропива» повідомляло, що нове дорожнє полотно, яке рік тому по вул. Смілянська в Черкасах поклав «Главшляхбуд», нині вже має ями. Хоча в тендерній документації до ремонту вулиці Департамент економіки та розвитку міськради вимагав 10 років гарантії якості робіт.