Постанова Печерського суду, в якій Генпрокуратура називає «Kroll» співучасником розкрадання «Приватбанку»
21.12.2017   //  

Генпрокурор Юрій Луценко 21 грудня випустив у на своїй фейсбук-сторінці «офіційне повідомлення» «в зв’язку з поширенням неправдивих заяв». Що саме генпрокурор вважає неправдивим, та що саме він спростував своїм повідомленням – генпрокурор не уточнив.

Юрій Луценко заявив, що в Генпрокуратурі «станом на сьогодні в ГПУ не було і немає жодних кримінальних проваджень стосовно аудиторської компанії «Kroll» чи будь-яких інших іноземних аудиторських компаній, які залучалися Національним банком України для фінансової перевірки діяльності «Приватбанку».

Разом з тим, у постанові Печерського суду від 4 грудня по справі 757/72525/17-к вказано, що Генпрокуратура на підставі інформації ДЗЕ Нацполіції встановила, «що посадові особи ПАТ КБ “Приватбанк”, за попередньою змовою з представниками Національного банку України, а також з власниками та керівниками ряду суб’єктів господарювання, зокрема іноземної компанії “Kroll”, користуючись службовим становищем, з корисливих мотивів, за грошову винагороду, маючи на меті особисте збагачення, всупереч інтересам служби, організували схему систематичної розтрати коштів ПАТ КБ “Приватбанк”, акції якого належать державі в особі Кабінету Міністрів України, в особливо великих розмірах, шляхом проведення свідомо збиткових операцій з кредитування суб’єктів господарської діяльності за грошову винагороду в розмірі 3-5% від загальної суми кредитів».

Цей документ оприлюднило видання «Цензор».

В судовій ухвалі вказано, що прокурорм ГПУ Юрій Васильович Тринчук і Олег Сергійович Чиж отримують дозвіл на «вилучення речей і документів» в офісі «Приватбанку» в Дніпрі. Тобто дозволено вилучення оригіналів документів.

У свою чергу Юрій Луценко підтвердив, що слідчі групи Генпрокуратури отримали ухвали судів про виїмку документів в Нацбанку та «Приватбанку» та проведення слідчих дій.

«В ході слідчих дій, після допиту посадових осіб НБУ та аналізу чинного законодавства, зокрема статті 3 Закону «Про Національний банк України», слідчими ГПУ було прийнято рішення про закриття даних кримінальних проваджень у зв’язку із відсутністю складу злочину в діях посадових осіб Нацбанку України при укладання даних угод. Виконання винесених ухвал судів було відкликано» – заявив Луценко.

Окрім цього Луценко уточнив, що «виїмок документів чи обшуків в ході слідчих дій в компанії «Kroll» та інших аудиторських компаніях не проводилося і не планується». Це відповідає дійності, оскільки санкції на ці обшуку Генпрокуратура і не отримувала, а відтак і повідомлень про це не було.

Юрій Луценко назвав свою заяву повідомленням «в зв’язку з поширенням неправдивих заяв».